У районі Вовчанська й села Лук'янці сили оборони "перемістилися на більш вигідні позиції" внаслідок штурму росіян – Генштаб ЗСУ

ЗСУ перемістилися на нові позиції у Вовчанську під тиском військ окупантів і далі обороняються, повідомили в Генштабі
Фото: EPA

На харківському напрямку біля Лук'янців і Вовчанська Харківської області українські підрозділи перемістилися "на більш вигідні позиції". Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативному зведенні станом на 23.00 14 травня.

У Генштабі ЗСУ наголошують, що підрозділи ЗСУ здійснили маневр біля цих двох населених пунктів "унаслідок вогневого впливу та штурмів противника, для збереження життя наших військовослужбовців".

Зазначено, що на харківському напрямку підрозділи ЗСУ, крім цього, відбили 11 атак противника, зокрема, на напрямках Глибоке – Липці, Лук'янці – Липці, Борисівка – Нескучне, Шебекіно (РФ) – Вовчанськ, три бойові зіткнення станом на 23.00 ще тривали.

"Українські підрозділи не дають російським окупантам закріпитися. Проводяться контратакуючі дії, ворог під постійним вогневим контролем артилерії та підрозділів БПЛА сил оборони", – ідеться у зведенні.

Українські військові повідомили, що під час бойових дій на цьому напрямку втрати особового складу ворога за 14 травня становлять 162 окупанти вбитими й пораненими, знищено і пошкоджено 26 одиниць озброєння та військової техніки.

Загалом із початку доби російські окупанти втратили 1075 людей убитими й пораненими, 251 одиницю озброєння та військової техніки, підсумували в Генштабі ЗСУ.

Контекст:

Уранці 10 травня у Харківській ОВА повідомили, що РФ посилила обстріли на північному напрямку в регіоні. Початок наступу РФ під Харковом підтвердив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що сили оборони знали про плани окупантів у регіоні й розраховували сили для того, щоб дати відсіч ворогові.

Увечері 10 травня у Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти у Харківській області, які були у сірій зоні. 12 травня головком ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни у Харківській області досягли часткового успіху в деяких районах.

За даними Генштабу ЗСУ, росіяни, незважаючи на втрати, атакують Вовчанськ, який розташований за 4 км від кордону з РФ, й досягли тактичних успіхів. 13 травня стало відомо про "частковий успіх" ворога в районі Лук'янців, але просування ворога, за даними ЗСУ, зупинили.

Увечері 13 травня Генштаб ЗСУ повідомив, що українські підрозділи на харківському напрямку потіснили ворога і здійснюють зачистку на північній околиці Вовчанська.

За три дні наступу РФ Вовчанськ "постраждав так, як не страждав із 2022 року", заявив 13 травня керівник поліції Харківської області Володимир Тимошко.