Вовчанськ практично повністю зруйнований, ситуація в місті критична – голова адміністрації

Вовчанськ сильно зруйнований, у місті відбуваються стрілецькі бої через спроби російських груп атакувати околиці
Фото: EPA

Вовчанськ Чугуївського району Харківської області майже повністю зруйнований унаслідок постійних обстрілів росіян. Про це 14 травня заявив начальник Вовчанської міської військової адміністрації Тамаз Гамбарашвілі в ефірі національного телемарафону, який транслює канал "Рада".

"Ситуація в місті критична. Росіяни постійно обстрілюють Вовчанськ. Місто практично повністю зруйноване. Збройні сили України захищають населений пункт", – розповів він.

Голова МВА наголосив, що Вовчанськ повністю перебуває під контролем України, але є "невеличкі групи" окупантів, які намагаються зайти на околиці міста. Тому у Вовчанську відбуваються стрілецькі бої.

За словами Гамбарашвілі, у місті вже п'яту добу триває евакуація населення. Більшість жителів самостійно виїхали своїм транспортом. Зараз влада займається тим населенням, яке не має можливості самостійно евакуюватися, додав голова МВА.

Контекст:

Уранці 10 травня в Харківській ОВА повідомили, що РФ посилила обстріли на північному напрямку в регіоні. Початок наступу РФ під Харковом підтвердив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що сили оборони знали про плани окупантів у регіоні й розраховували сили для того, щоб дати відсіч ворогу.

Увечері 10 травня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були в сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни в Харківській області досягли часткового успіху в деяких районах.

За даними Генштабу ЗСУ, росіяни, незважаючи на втрати, атакують Вовчанськ, розташований за 4 км від кордону з РФ, і досягли тактичних успіхів. 13 травня стало відомо про "частковий успіх" ворога поблизу Лук'янців, але його просування, за даними ЗСУ, зупинили.

Увечері 13 травня Генштаб ЗСУ повідомив, що українські підрозділи на харківському напрямку потіснили ворога й роблять зачистку на північній околиці Вовчанська.

За три дні наступу РФ Вовчанськ "постраждав так, як не страждав із 2022 року", заявив 13 травня керівник поліції Харківської області Володимир Тимошко.