За три дні Вовчанськ постраждав так, як не страждав із 2022 року, він перетворюється на Бахмут чи Мар'їнку – керівник поліції регіону

Поліція об'їжджає усі райони Вовчанська і пропонує людям евакуюватися
Фото: EPA

Російська армія посилила обстріли прикордонного Вовчанська Харківської області, використовує тактику "випаленої землі", місто зазнало значних руйнувань. Про це "Українському радіо" розказав керівник поліції Харківської області Володимир Тимошко.

За його оцінкою, зараз порівняно з початком нового російського наступу "ситуація більш-менш стабілізована". Але окупанти активно обстрілюють Вовчанську і Липецьку громади, використовують керовані авіабомби, артилерію, РСЗВ, а на околицях Вовчанська відбуваються стрілецькі бої. 

"Орки використовують тактику випаленої землі: спочатку йде обстріл певної території артилерією, КАБ, випалюється все живе, потім вони заходять на цю територію. Постраждає будь-який місцевий мешканець, котрий залишається неевакуйованим... Тому, щоб зберегти життя, ми рекомендуємо виїжджати", – наголосив він. 

Тимошко розповів, що Вовчанськ уже значно зруйнований обстрілами. 

"За ці три дні місто постраждало так, як не страждало із 2022 року. Кількість КАБ, які прилітають по місту, просто зашкалює. Зараз Вовчанськ у якомусь сенсі перетворюється на Бахмут чи Мар'їнку", – підкреслив він.

Керівник регіональної поліції зазначив, що поліцейські об'їжджають усі адреси місцевих жителів із гучномовцями і пропонують виїхати.

Контекст:

10 травня країна-агресор Росія розпочала новий наступ у Харківській області з півночі, повідомив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що сили оборони знали про плани окупантів у регіоні й розраховували сили для того, щоб дати відсіч ворогові.

12 травня в ОВА розповіли, що сіра зона на півночі області збільшилася, як і кількість населених пунктів, де тривають бойові дії.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни досягли часткового успіху в деяких районах. Зокрема, зазначили в Генштабі ЗСУ, росіяни, незважаючи на втрати, досягли тактичних успіхів у районі Вовчанська. 13 травня стало відомо про "частковий успіх" ворога в районі Лук'янців, але просування ворога, за даними ЗСУ, зупинили.

Увечері 13 травня Генштаб ЗСУ повідомив, що українські підрозділи на харківському напрямку потіснили ворога і проводять зачистку на північній околиці Вовчанська