Ситуація в Харківській області загострилася, противник має частковий успіх у деяких районах – Сирський

Окупанти наступають не лише в Харківській області, а й під Часовим Яром, уточнив Сирський
Фото: Сирський / Telegram

Ситуація на фронті залишається загостреною, російські окупаційні війська активно атакують підрозділи сил оборони на кількох напрямках із метою просування вглиб території України. Про це головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський розповів 12 травня в Telegram.

"Підрозділи сил оборони ведуть жорсткі оборонні бої, спроби російських окупантів прорвати нашу оборону зупинено. Працюють наша розвідка, артилерія, підрозділи безпілотних систем. Ми знаємо плани ворога і гнучко реагуємо на всі його дії", – заявив головнокомандувач ЗСУ.

Для посилення оборони вживають усіх необхідних заходів та ухвалюють рішення, зокрема кадрові, додав Сирський.

За його оцінкою, цього тижня ситуація в Харківській області суттєво загострилася.

"На даний час там тривають бої у прикордонних районах уздовж державного кордону з РФ. Обстановка складна, але сили оборони України роблять усе, щоб утримати оборонні рубежі й позиції, наносять ворогу ураження", – запевнив головнокомандувач.

Сирський зазначив, що на куп'янському, сіверському, лиманському, покровському напрямках тривають гарячі бої, ситуація дуже динамічно змінюється.

"В одних районах противник має частковий успіх, в інших – сили оборони витісняють противника й покращують своє тактичне положення", – пояснив він.

Головнокомандувач зазначив, що на краматорському напрямку противник не полишає спроб захопити місто Часів Яр Донецької області, продовжує наступальні дії на схід від міста. Окрім того, росіяни безуспішно намагаються відновити втрачене положення поблизу Кліщіївки Донецької області.

"Попри складну ситуацію на фронті, проводиться ротація підрозділів для відпочинку військовослужбовців і відновлення боєздатності бригад", – сказав Сирський.

Контекст:

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, російські окупанти контролювали приблизно 26% території України.

Упродовж останніх місяців загарбники вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому 2024 року їм удалося захопити Авдіївку Донецької області. Напружені бої тривали за місто Часів Яр.

Уранці 10 травня у Харківській ОВА повідомили, що РФ посилила обстріли на північному напрямку в Харківській області. Також зафіксували невдалі спроби диверсійних груп окупантів прорвати кордон, додали в ОВА.

Пізніше Міноборони України поінформувало, що о 5.00 армія Росії спробувала прорватися на ділянці кордону у Вовчанському районі, спробу відбили.

Початок наступу РФ під Харковом підтвердив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що сили оборони знали про плани окупантів у регіоні та розраховували сили для того, щоб дати відсіч ворогу. Увечері Зеленський запевнив, що Україна посилить свої війська на тих напрямках у Харківській області, де окупанти атакують.

Пізніше у Генштабі ЗСУ повідомили, що окупанти "вклинилися в оборону". Українські військові розповіли, що відбуваються бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були у сірій зоні.

Удень 11 травня голова Харківської ОВА Олег Синєгубов зазначив, що сіра зона на півночі області поки не збільшилася. За його словами, фронт стабілізувався, відбуваються бої.