Окупанти штурмують на дев'яти напрямках фронту. Протягом доби вони втратили понад 1 тис. солдатів

У Генштабі розповіли про ситуацію на фронті
Фото: EPA

Упродовж минулої доби на фронті зафіксовано 142 бойові зіткнення. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у зведенні за 2 жовтня.

Окупанти завдали по позиціях українських підрозділів і населених пунктах 69 авіаударів, зокрема скинули 126 керованих авіабомб. Окрім цього, росіяни здійснили 4543 обстріли, з них 132 – з реактивних систем залпового вогню.

Упродовж доби авіація й ракетні війська та артилерія сил оборони уразили чотири засоби протиповітряної оборони, три райони зосередження особового складу, озброєння й військової техніки, один артилерійський засіб на вогневій позиції та два склади боєприпасів загарбників.

Окупанти намагалися штурмувати на харківському, куп'янському, лиманському, краматорському, торецькому, покровському, курахівському, времівському, оріхівському напрямках.

На кордоні із Чернігівською й Сумською областями противник із території країни-агресора РФ активно застосовує артилерію й авіацію по районах українських населених пунктів.

Триває операція в Курській області. Сили оборони України завдають окупаційним військам відчутних втрат у живій силі, техніці й активно підривають наступальний потенціал ворога в тилу, заявили в Генштабі.

Минулої доби втрати російських загарбників становили 1150 осіб. Також українські воїни знешкодили шість танків, 17 бойових броньованих машин, 37 артилерійських систем, один засіб протиповітряної оборони, 43 БПЛА оперативно-тактичного рівня, 58 автомобілів і 12 одиниць спеціальної техніки окупантів. 

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків.

Згідно з повідомленнями Генштабу, протягом останніх місяців покровський напрямок був найгарячішим на фронті. 5 вересня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив про припинення просування окупантів на цьому напрямку. 13 вересня у зведенні Генштабу повідомили про складну ситуацію на курахівському напрямку.

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, зокрема забрала з фронту в Україні. Більш ніж за місяць після інтервенції сил оборони в Курську область РФ розпочала контрнаступ. Зеленський 12 вересня сказав, що український план передбачав це. За даними Пентагону, російський контрнаступ там "незначний".