Олещук прокоментував аварію F-16 і звинуватив Безуглу в дискредитації. Вона написала про "культуру брехні" у ПС

Олещук відреагував на пости Безуглої і заявив, що "ніхто нічого не приховував і не приховує"
Фото: Командування Повітряних Сил ЗСУ / Air Force Command of UA Armed Forces / Facebook; Мар'яна Безугла / Facebook

Повітряні сили (ПС) ЗСУ розслідують аварію американського винищувача F-16 під час атаки країни-агресора Росії на Україну 26 серпня. Про це командувач ПС Микола Олещук 30 серпня написав у Telegram.

За його словами, катастрофа, у якій загинув пілот Олексій Месь, сколихнула весь світ. Звіти про трагедію оперативно дістали як українська влада, так і представники США.

"Ми з'ясуємо причини авіакатастрофи. Ніхто нічого не приховував і не приховує! Усе вище керівництво одразу отримало доповідь про катастрофу. Отримали попередній звіт і партнери зі США, які вже долучилися", – написав Олещук.

Він зазначив, що інформація про такі інциденти "не може видаватися миттєво в публічний простір і не може деталізуватися для медіа".

Так Олещук відповів на кілька постів позафракційної народної депутатки, членкині комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар'яни Безуглої. 29 серпня у Facebook вона заявила про "культуру брехні" у ПС. За її словами, літак Меся нібито було збито зенітно-ракетним комплексом Patriot через "дискоординацію між підрозділами", але "жоден із генералів не покараний".

30 серпня вона розмістила ще один пост, у якому звернулася персонально до Олещука.

"Чому мовчання, пане Олещук? Яка ваша позиція? Я рада була б почути спростування і навіть вибачилася б, але... Це вже щонайменше третій випадок, коли наш літак із пілотом був збитий власною ППО, – заявила нардепка. – Під час інтенсивних бойових дій випадки "дружнього вогню" неминучі, але їх необхідно ретельно аналізувати та робити правильні висновки. Правдиво й об'єктивно з відповідним покаранням винних".

Олещук звернувся до Безуглої, заявивши, що вона усвідомлено дискредитує не лише сили оборони, а й виробників американської зброї. Він також зазначив, що її заяви "б'ють усі рекорди на російському телебаченні", працюючи на пропаганду ворога.

Представник Повітряних сил Юрій Ігнат, коментуючи вчора пост Безуглої, закликав правоохоронців звернути увагу на заяви депутатки.

"Може, уже хтось таки напише заяву на Безуглу в Державне бюро розслідувань? Скільки триватиме це знущання з країни й війська? Служба безпеки України – тут напевно і для вас є робота!" – написав він.

Контекст:

Катастрофа сталася 26 серпня під час масованого повітряного удару РФ. The Wall Street Journal поінформувала, що тієї ночі розбився один із F-16, який нещодавно передали союзники.

У ПС ЗСУ розповіли, що Месь під час відбиття російського удару знищив три крилаті ракети та один ударний БПЛА. Невказані представники Повітряних сил ЗСУ розповіли "Голосу Америки", що українське командування розглядає кілька причин катастрофи винищувача, серед них – "дружній вогонь" ППО.

У Генштабі ЗСУ зазначили, що причину аварії з'ясовуватиме спеціальна комісія Міноборони України.