Загиблі пілоти Месь і Пільщиков були обличчям української кампанії з лобіювання F-16 – CNN

Політ на F-16 був для Меся мрією, яку він здійснив
Фото: Повітряне командування "Захід" Повітряних сил ЗС України / Facebook

Пілот Повітряних сил ЗСУ Олексій Месь (позивний Moonfish), який загинув, керуючи винищувачем F-16 під час російського масованого ракетного обстрілу 26 серпня, разом з Андрієм Пільщиковим (позивний Juice) були обличчями української кампанії з лобіювання F-16 для країни. Про це 29 серпня написав CNN.

Процес лобіювання бойової авіації був складним, однак, як зазначає канал, молоді й сповнені ентузіазму льотчики добре знали англійську й були готовими до тривалої боротьби за американські літаки в українському небі.

Політ на F-16 був мрією пілотів, тож після загибелі Пільщикова Месь поставив собі за мету здійснити її, ідеться в матеріалі ЗМІ.

Moonfish був небагатослівною людиною, тримав свої емоції під контролем, водночас був прямолінійним і знав усе про F-16, зазначив CNN.

Мати Пільщикова Лілія Авер'янова повідомила у Facebook, що вони разом навчалися у Харкові й товаришували.

"Олексій та Андрій увесь час були поруч, у вирі цікавих подій... Під вечір 25 серпня Льоша написав мені дуже емоційне повідомлення на згадку про свого великого друга Андрія... Хто знав, що це останнє повідомлення", – написала вона й опублікувала їх спільні фото та відео.

Контекст:

Juice був пілотом 40-ї бригади тактичної авіації ЗСУ. За даними Повітряних сил, Пільщиков загинув 25 серпня в Житомирській області під час виконання бойового завдання, коли в небі зіткнулося два навчально-бойові літаки L-39. Загинули всі троє пілотів, які були на борту апаратів. Триває розслідування інциденту. 

Moonfish загинув 26 серпня під час масованого повітряного удару країни-агресора РФ. The Wall Street Journal поінформувала, що тієї ночі розбився один із F-16, який Україна нещодавно отримала від союзників. У ПС ЗСУ розповіли, що Месь під час відбиття російського удару знищив три крилаті ракети й один ударний БПЛА. Неназвані представники Повітряних сил ЗСУ розповіли "Голосу Америки", що катастрофа могла статися через "дружній вогонь" ППО. У Генштабі ЗСУ зазначили, що причину аварії з'ясовуватиме спеціальна комісія Міноборони України.

Винищувачі F-16 пообіцяли Україні Бельгія, Нідерланди, Данія і Норвегія. Першу партію літаків Україна отримала наприкінці липня 2024 року. Точної кількості переданих винищувачів не називали, але президент України Володимир Зеленський наголошував, що поки їх недостатньо.