Літаки F-16 збивали ракети під час минулої масованої російської атаки на Україну – Зеленський

Військові за допомогою F-16 збили кілька ракет, якими РФ атакувала Україну в ніч на 26 серпня, розповів Зеленський
Фото: EPA (архів)

Україна застосовувала західні винищувачі F-16 для збиття ракет, якими військові країни-агресора РФ у ніч на 26 серпня масовано атакували Україну. Про це 27 серпня заявив президент України Володимир Зеленський під час пресконференції, її транслював Офіс президента в YouTube.

"У рамках цієї величезної ракетної атаки ми за допомогою F-16 збили деякі ракети. І дякуємо партнерам за те, що надали нам ці F-16", – сказав Зеленський.

Однак він наголосив, що кількості літаків зараз недостатньо, потрібно ще тренувати пілотів.

"У нас є пропозиція до США, і це залежить від їхнього дозволу. Вони мають позитивно й реально на це дивитися", – додав президент.

Контекст:

Зеленський 20 серпня повідомляв, що Нідерланди передадуть Україні 42 винищувачі F-16, ще 19 має намір надати Данія, розповіла прем'єр-міністерка країни Метте Фредеріксен того ж дня. 21 серпня Forbes писав, що Україна потребує винищувачів F-16 із ракетами JASSM, надання яких залежить від рішення США. Це крилаті ракети-невидимки з дальністю дії 230 миль (370 км). F-16 не сумісний із британськими Storm Shadow або французькими SCALP, але він сумісний із JASSM, зазначало видання.

У ніч на 26 серпня, за даними уряду України, повітряного удару РФ зазнало 15 областей. Ціллю атаки була енергетична інфраструктура, її наслідок – екстрені вимкнення електроенергії по всій країні. Зеленський повідомляв, що РФ атакувала цивільні об'єкти касетними боєприпасами. У Житомирській ОВА раніше зазначали, що окупанти використали ракети з касетною бойовою частиною. За даними ДСНС, унаслідок російської повітряної атаки загинуло семеро людей, ще 47 постраждали.