ЗМІ повідомили, що перша партія F-16 – в Україні й вона вже їх застосовувала. У Білому домі відмовилися від коментарів

Процес передання Україні F-16 просувається вперед, зазначили в Білому домі
Фото: defensie.nl (ілюстративне)

Агентство Bloomberg із посиланням на джерела повідомило 31 липня, що в Україну прибула перша партія американських винищувачів F-16.

За словами співрозмовників ЗМІ, союзники обіцяли доправити в Україну перші F-16 до кінця липня й дотрималися цього дедлайну. Вони зазначили, що кількість літаків "невелика".

У Міноборони України відмовилися коментувати ймовірне передання Україні винищувачів.

Водночас The Telegraph написала, що українські пілоти вже здійснили перші бойові вильоти на F-16 як засобах ППО. Зазначають, що представник Повітряних сил ЗСУ в коментарі ЗМІ цього не спростовував.

У Білому домі відмовилися підтверджувати інформацію ЗМІ про передання Україні перших американських F-16 від партнерів.

"Вам треба говорити з українцями. Я точно не говоритиму про збройні потужності, – сказав на брифінгу радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі (відеозапис опубліковано в YouTube адміністрації США). – Я тільки додам, що, як ми говорили раніше й говорили на саміті НАТО, процес передання Україні F-16 просувається вперед. Ми зазначили, що літаки будуть готові до польотів до кінця літа, немає причин у цьому сумніватися".

Контекст:

Винищувачі F-16 Україні пообіцяли Бельгія, Нідерланди, Данія і Норвегія, а також (у межах довгострокової безпекової угоди) – США.

Bloomberg писало, що Україна розраховує отримати шість винищувачів F-16 улітку й до 20 літаків – до кінця року.