Сирський повідомив, що знає, коли Україна отримає F-16, але винищувачі будуть за "40 км і більше" від лінії фронту

В уряді Нідерландів зазначали на початку липня, що Україна "найближчим часом" отримає 24 літаки F-16
Фото: defensie.nl (ілюстративне)

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розповів в інтерв'ю The Guardian, опублікованому 24 липня, що йому відомо, коли американські винищувачі F-16 нарешті прибудуть в Україну.

В оприлюдненій 10 липня на сайті Білого дому спільній заяві президента США Джо Байдена, прем'єра Нідерландів Діка Схоофа і прем'єрки Данії Метте Фредеріксен повідомляли, що зараз триває передання Україні винищувачів F-16 із Данії й Нідерландів. Але офіційних повідомлень про прибуття літаків в Україну не було.

Сирського запитали, станеться це цього тижня чи вже в серпні.

"Я знаю, – відповів головком ЗСУ. – Але, на жаль, не можу вам про це розповісти".

Сирський зазначив, що F-16 зміцнять ППО України. Зокрема, винищувачі дадуть змогу силам оборони ефективніше боротися з російськими крилатими ракетами й точно уражати наземні цілі.

Однак, як вказав головнокомандувач ЗСУ, є межі можливостей F-16. Вони мають бути на відстані "40 км і більше" від лінії фронту, оскільки країна-агресор РФ може їх збити, додав він.

Контекст:

Винищувачі F-16 Україні пообіцяли Бельгія, Нідерланди, Данія й Норвегія, а також (у межах довгострокової безпекової угоди) – США.

Прогнозували, що перші літаки Україна отримає цього літа.

На початку липня попередній уряд Нідерландів оформив експортну ліцензію для передання Україні F-16. В уряді зазначали, що Київ "найближчим часом" одержить 24 літаки.

За даними Bloomberg, Україна розраховує отримати шість винищувачів F-16 улітку й до 20 літаків – до кінця року.