У Нідерландах пояснили, коли Україна отримає F-16, і підкреслили, що літаки є мішенню для Росії

F-16 Україні обіцяло п'ять країн
Фото: ЕРА

Україна "найближчим часом" отримає від Нідерландів американські винищувачі F-16, заявив "Укрінформу" 17 липня в Гаазі міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс.

"Я можу сказати, що F-16 надійдуть найближчим часом і що ми наполегливо працюємо, щоб це сталося якнайшвидше. Але я не ділитимуся жодними подробицями", – сказав він.

Міністр пояснив, що причина того, що не всю інформацію озвучують суспільству, – країна-агресор Росія.

"Ми знаємо, що F-16 також є мішенню для Росії, і якщо ми поділимося деталями, точною датою й часом, то це буде дуже цінна інформація для російського режиму. І ми не хочемо робити їх більш поінформованими, ніж вони є. Тож це те, чим я не буду ділитися. [...] Також я не називатиму їхньої точної кількості, бо це також цінна інформація для Росії", – підкреслив Брекельманс.

На його думку, в Україні "найважливішим способом використання" F-16 буде на першому етапі протиповітряна оборона, а згодом, можливо, й інша ціль.

Брекельманс також назвав "дивовижною" швидкість опанування винищувачів українськими пілотами.

"Зазвичай нідерландським пілотам потрібно багато років, іноді навіть більше ніж п'ять років, щоб вивчити F-16, щоб вивчити систему, яка є досить складною. Українські пілоти зараз роблять це за рік-півтора. Тож це дійсно щось визначне", – заявив міністр.

Контекст:

Винищувачі F-16 пообіцяли Україні Бельгія, Нідерланди, Данія та Норвегія, а також (у межах довгострокової угоди про безпеку) – США.

Прогнозували, що перші літаки Україна отримає цього літа.

На початку липня попередній уряд Нідерландів оформив експортну ліцензію для передання Україні F-16. Тоді в уряді зазначали, що Київ "найближчим часом" отримає 24 літаки.

Бельгія обіцяла доправити Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року, перші літаки прибудуть до кінця 2024 року.

Президент України Володимир Зеленський у травні зазначав, що Україні для паритету з РФ в авіації потрібно 120–130 винищувачів F-16 або інших передових літаків.

В опублікованій 10 липня на сайті Білого дому спільній заяві президента США Джо Байдена, прем'єра Нідерландів Діка Схоофа і прем'єрки Данії Метте Фредеріксен повідомляли, що зараз триває передання Україні винищувачів F-16 із Данії та Нідерландів.