Греція може передати Україні 32 винищувачі F-16 – ЗМІ

Греція, імовірно, віддасть для України списані винищувачі
Фото: EPA (архів)

Греція планує вивести з експлуатації 32 старі винищувачі F-16. Їх можуть передати Україні, пише 16 липня Al Jazeera із посиланням на свої джерела.

Списані літаки Афіни мають намір передати США. Там їх модернізують і передадуть Україні, повідомляє телеканал

У планах Греції також – модернізувати ще 82 F-16 і придбати у Франції 24 винищувачі Rafale четвертого покоління. Комітет Конгресу США також дозволив Греції купити до 40 багатоцільових літаків п'ятого покоління F-35.

Контекст:

Винищувачі F-16 пообіцяли Україні Бельгія, Нідерланди, Данія та Норвегія, а також (у межах довгострокової угоди про безпеку) – США.

Прогнозували, що перші літаки Україна отримає цього літа.

На початку липня попередній уряд Нідерландів оформив експортну ліцензію для передання Україні F-16. В уряді зазначали, що Київ "найближчим часом" отримає 24 літаки.

Бельгія обіцяла доправити Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року, перші літаки прибудуть до кінця 2024 року.

Зеленський у травні зазначав, що Україні для паритету з РФ в авіації потрібно 120–130 винищувачів F-16 або інших передових літаків.

В опублікованій 10 липня на сайті Білого дому спільній заяві президента США Джо Байдена, прем'єра Нідерландів Діка Схоофа і прем'єрки Данії Метте Фредеріксен повідомляли, що зараз триває передання Україні винищувачів F-16 із Данії та Нідерландів.