США передадуть Україні сучасні ракети й бомби для F-16 – WSJ

Україна розраховує отримати шість винищувачів F-16 улітку й до 20 літаків – до кінця року, зазначали ЗМІ
Фото: defense.gov (ілюстративне)

США нададуть Україні ракети й інше озброєння для десятків винищувачів F-16, перші з яких партнери мають передати Києву цього літа. Про це 30 липня написала The Wall Street Journal.

Надати Україні F-16 після завершення навчання пообіцяли Нідерланди, Данія, Норвегія й Бельгія (із 2025 року).

Але залишалося невирішеним питання озброєння для літаків, наголосив ЗМІ.

Неназваний високопосадовець США розповів WSJ, що, незважаючи на обмежені запаси Пентагону, Вашингтон вирішив передати Україні боєприпаси класу "повітря – земля", комплекти точного наведення для бомб та сучасні ракети класу "повітря – повітря" в кількості, достатній для задоволення найнагальніших потреб Києва.

За інформацією газети, Україна, зокрема, отримає від США: ракети класу "повітря – земля" AGM-88 HARM; версії комплектів Joint Direct Attack Munition (JDAM) збільшеної дальності, які перетворюють некеровані бомби на "розумну" зброю; бомби малого діаметра (GLSDB); ракети класу "повітря – повітря" середньої дальності AMRAAM; ракети класу "повітря – повітря" малої дальності AIM-9X.

Також європейські країни можуть виділити кошти для того, щоб купити у США додаткове озброєння для F-16 для подальшого передання Україні, наголосив співрозмовник.

За його словами, США обмежать Україну у застосуванні наданого озброєння для F-16 по території країни-агресора РФ за аналогією з іншою переданою зброєю. Бити ним по російській території можна буде лише у відповідь на атаки окупантів з іншого боку кордону, зазначила WSJ.

Контекст:

За даними Bloomberg, Україна розраховує отримати шість винищувачів F-16 улітку й до 20 літаків – до кінця року.