Арахамія про F-16: У нас уже вузьке місце – не борти, а люди. Обіцяних літаків удвічі більше, ніж пілотів

Коли F-16 з'являться в Україні, "буде велике полювання" на них з боку РФ, зазначив Арахамія
Фото: EPA

Cоюзники вже пообіцяли вдвічі більше сучасних літаків, ніж Україна має навчених льотчиків та інженерів для обслуговування західної авіації, заявив голова парламентської фракції "Слуга народу", член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія. Про це він сказав 17 липня в ефірі телемарафону, який транслює телеканал "Рада".

Коментуючи недостатньо швидкі темпи постачань літаків, Арахамія наголосив, що "треба з розумінням до цього ставитись", оскільки йдеться все одно про рекордні строки: зазвичай терміни постачання авіації між країнами становлять п’ять-шість років, а зараз Україна намагається отримати винищувачі за рік.

"Але ми вже розуміємо, що зараз питання не в кількості. Кількість обіцяних нам бортів – від Бельгії, Данії, Нідерландів, від інших країн, які нам вже це постачають, – вона вже вдвічі більша, ніж кількість пілотів навчених та інженерів, які можуть це обслуговувати. Тобто у нас зараз вузьке місце – вже не борти, а люди", – сказав Арахамія.

Він зазначив, що українська делегація у США намагалася "посунути чергу" з інших країн на полігонах, де відбуваються навчання пілотів. У цьому питанні триває робота на вищому політичному рівні, зокрема, про це "не соромиться" просити інших іноземних лідерів президент Володимир Зеленський, сказав Арахамія.

Він розповів також, що Україна вже подолала "велику проблему" із достатнім рівнем знання англійської мови серед пілотів завдяки спільній програмі з урядом Великобританії, але проблема стосовно вільних місць на навчання, як пілотів, так і інженерів, залишається.

"Друга проблема, яку ми маємо: так чи інакше у нас дуже обмежена кількість місць в Україні, які можуть обслуговувати інфраструктурно розташування цих літаків. Звичайно, буде полювання на них з боку Російської Федерації. Вони будуть задля піару намагатися підбити перші F-16. Ми розуміємо, що це буде велике полювання. Вони будуть купувати агентів, які будуть зливати місце розташування, і таке інше. Є питання захисту цих об'єктів. Тобто тут є багато інших питань, а не тільки передачі бортів", – підсумував політик. 

Контекст:

Винищувачі F-16 пообіцяли Україні Бельгія, Нідерланди, Данія та Норвегія, а також (у межах довгострокової угоди про безпеку) – США.

Прогнозували, що перші літаки Україна отримає цього літа.

На початку липня попередній уряд Нідерландів оформив експортну ліцензію для передання Україні F-16. Тоді в уряді зазначали, що Київ "найближчим часом" отримає 24 літаки.

Бельгія обіцяла доправити Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року, перші літаки прибудуть до кінця 2024 року.

Президент України Володимир Зеленський зазначав, що Україні для паритету з РФ в авіації потрібно 120–130 винищувачів F-16 або інших передових літаків. Він наголошував також на потребі розширення навчальних програм для українських льотчиків на винищувачах F-16.  

В опублікованій 10 липня на сайті Білого дому спільній заяві президента США Джо Байдена, прем'єра Нідерландів Діка Схоофа і прем'єрки Данії Метте Фредеріксен повідомляли, що зараз уже триває передання Україні винищувачів F-16 із Данії та Нідерландів.