Після затримання ймовірного агента військової розвідки РФ у Харкові СБУ заявила, що вийшла на його потенційного інформатора

Чоловіка підозрюють в інформаторстві для наведення російських повітряних ударів
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Співробітники Служби безпеки України затримали в Харкові керівника відділу місцевої філії українського банку, якого підозрюють у роботі на агента військової розвідки країни-агресора РФ. Про це 5 вересня в Telegram повідомила СБУ.

За даними української спецслужби, він, імовірно, допомагав росіянам готувати ракетно-бомбові удари по Харкову.

Співробітники СБУ вийшли на ймовірного інформатора після того, як контррозвідники спецслужби в липні затримали громадянина РФ, також банкіра, якого підозрюють у прямому зв'язку з представником Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ.

Під час розслідування, правоохоронці з'ясували, що до розвідувальної діяльності агент російської військової розвідки міг залучити спільника – місцевого жителя.

За вказівкою росіянина, імовірний інформатор міг розвідувати локації українських захисників, залучених до оборони Харкова, які приховано знімав на камеру телефона, стверджує слідство.

Окрім того, фігуранта підозрюють у збиранні інформації про місця й наслідки повітряних ударів РФ по місту.

"Отриману інформацію він передавав російському шпигуну під час особистих зустрічей, а також за допомогою месенджера. Після кожного сеансу агентурного зв'язку зрадник видаляв усі повідомлення з анонімного чату.

"Утім, така конспірація не допомогла фігуранту. Після викриття російського шпигуна контррозвідка СБУ затримала також його інформатора", – ідеться в повідомленні.

Слідчі СБУ повідомили його про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України).

Обидва фігуранти перебувають під вартою. Їм загрожує від 15 років ув'язнення до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни – з 24 лютого 2022 року, але обласний центр захопити не змогли. Відтоді окупанти майже щодня обстрілюють ракетами, дронами й авіабомбами Харківську область, зокрема й обласний центр.

30 липня СБУ повідомила про затримання в Харкові громадянина РФ, якого підозрюють у шпигунстві на користь окупантів. Він, імовірно, допомагав агресору готувати нову серію ракетно-бомбових ударів, зокрема, по таємних місцях зберігання важливої документації технічного характеру, необхідної для відновлення промислових підприємств.