"По 16 годин без світла, і це буде нормально". Харченко назвав міста з найгіршою енергоситуацією

Найбільші труднощі з елеткропостачанням експерт прогнозує в Києві, Одесі й Харкові
Фото: EPA (архів)

Через імовірні проблеми з електропостачанням цієї зими деякі українські міста можуть бути знеструмленими по 16 годин на добу. Про це заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю "1+1", яке оприлюднили 7 вересня.

За його словами, "найслабшими" містами в енергосистемі України є Київ, Одеса і Харків.

"Харків – узагалі під прямим вогнем, там будь-яка підстанція і будь-яка генеруюча потужність може бути в будь-який момент розбита. Там найвищі ризики військові. Київ і Одеса – величезні пункти споживання. В Одесі генерації власної майже немає, там зараз установлюються генеруючі потужності, які, дай боже, прикриють водопостачання. Це буде дуже добре, якщо от вони встигнуть запустити те, що має закрити водопостачання і хоча б половину теплопостачання на місто, бо це критично важливі речі", – пояснив Харченко.

Київ він назвав "шалено дефіцитним містом".

"Для Києва будували колись Чорнобильську [атомну електростанцію], по суті, для того, щоб Київ забезпечити. У Києві не вистачає взимку 700–900 МВт потужності, які треба завести ззовні. Якщо їх немає, звідки завести, будьмо відвертими... Якщо Київ відрізати від зовнішнього енергопостачання, кияни сидітимуть без світла по 16 годин на добу, і це буде нормально", – зазначив Харченко.

Контекст:

Російські окупанти цієї весни посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня до 30 липня в Україні були масштабні вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ. 26 липня в "Укренерго" інформували, що "є всі причини очікувати, що найскладніший період літа вже позаду", ситуація в енергосистемі "дійсно покращилася". Енергетики зазначали, що без вимкнень можна обійтися приблизно до середини жовтня, якщо не буде нових атак на об'єкти енергетики чи аномальної спеки. У серпні через спеку знову застосовували графіки вимкнень.

25 серпня, коли спека почала спадати, "Укренерго" оголосила, що Україна відновить експорт електроенергії в Європу через профіцит потужності в енергосистемі, проте вже 26 серпня росіяни знову атакували українську енергосистему, що призвело до екстрених вимкнень.