Посланець папи римського поїхав до Москви

Візит Дзуппі відбувається в межах місії, яку йому доручив папа римський Франциск
Фото: EPA (архів)

14 жовтня кардинал Маттео Дзуппі здійснив другий візит у Москву, щоб сприяти поверненню українських дітей та обміну полоненими. Про це повідомив інформаційний ресурс Ватикану Vatican News.

Речник Святого престолу Маттео Бруні пояснив, що візит Дзуппі відбувається "в межах місії, яку йому доручив папа Франциск минулого року, щоб зустрітися із представниками влади та оцінити додаткові зусилля з метою сприяння возз'єднанню українських дітей зі своїми рідними та обмінові полоненими, маючи на думці досягнення так очікуваного миру".

Зазначено, що кардинал уже здійснив візити до Києва, Москви, Вашингтона й Пекіна.

Окрім того, у серпні відбулася телефонна розмова між Дзуппі та спеціальним представником китайського уряду з євроазійських питань Лі Хуеєм, під час якої вони "шукали шляхи до миру в Україні". Тоді представники Ватикану й Китаю висловили занепокоєння ситуацією й наголосили на потребі налагодити діалог між сторонами з відповідними міжнародними гарантіями для досягнення справедливого і тривалого миру.

Контекст:

Про призначення Дзуппі спецпредставником папи римського в переговорах про мир в Україні стало відомо у травні 2023 року. Кардинал заявляв, що працює над механізмом повернення депортованих українських дітей. У російській столиці наприкінці червня він зустрівся з дитячою омбудсменкою Марією Львовою-Бєловою, на яку Міжнародний кримінальний суд виписав ордер на арешт за викрадення дітей.

5 червня Дзуппі відвідав Україну. 6 червня він зустрівся із президентом Володимиром Зеленським, вони обговорили "гуманітарну взаємодію" України і Святого престолу в межах реалізації української формули миру.