"Повертаємо території". 3-тя штурмова бригада ЗСУ повідомила про просування в Харківській області

У бригаді розповіли, що їхніх воїнів було менше, ніж противника
Фото: 3-тя окрема штурмова бригада / Telegram

22 серпня 3-тя окрема штурмова бригада Збройних сил України поінформувала в Telegram, що внаслідок контратаки в Харківській області російських окупантів витіснили з території площею майже 2 км².

"3-тя штурмова наступає на Харківщині, повертаємо території. Унаслідок контратакувальних дій бригада взяла під контроль батальйонний район оборони окупантів, ворожі взводні, ротні опорні пункти і просунулась углиб фронту на майже 2 км&³2;", – ідеться в повідомленні.

Українські військові підкреслили, що ворог переважав їх у чисельній кількості у співвідношенні 2,5 до 1, і це без урахування ворожих сил підтримки.

"Головна задача операції була збити наступальний потенціал 20-ї армії РФ. На дану хвилину цю задачу виконано. [...] Унікальність операції полягала в тому, що ми наступали на переважаючого ворога і перемогли. Успіх залежав від детального планування, нестандартних рішень, злагодженої роботи артилерії, ППО, БПС (безпілотних систем. – "ГОРДОН") і розвідки. Але героями поля бою були танкісти, сапери, розвідники й у першу чергу – штурмовики", – пояснив командир бригади Андрій Білецький.

У бригаді зазначили, що їхня бойова операція відвела удар ворога з напрямку Макіївки Донецької області і зняла напругу з інших критичних ділянок фронту у смугах сусідніх бригад.

"Зараз окупанти посилюють застосування авіації, РСЗВ і далекобійної арти. Противник намагається повернути втрачене", – розповіли у 3-й штурмовій бригаді.

Відео з кадрами операції в Харківській області бригада опублікувала сьогодні й порекомендувала чекати добрих новин.

Контекст:

У Харківській області росіяни наступають і з півночі (район Вовчанська), і зі сходу (куп'янський напрямок).

10 травня 2024 року країна-агресор розпочала наступ на півночі Харківської області. За даними президента України Володимира Зеленського, співвідношення втрат під час цього наступу становило восьмеро росіян на одного українця. 21 липня він сказав, що Росія втратила вбитими під час цієї спроби 20 тис. осіб.

Наприкінці липня в інтерв'ю Зеленський заявив, що Росії вже не вдасться взяти Харків, її головну мету змінено – це Покровськ Донецької області.

Начальник ГУР МО України Кирило Буданов вважає, що окупанти намагалися створити на півночі Харківської області буферну зону. Ця спроба провалилася, і деокупація захоплених ними територій – "питання часу", підкреслив Буданов.