"Позаду – вода. Зліва, справа і попереду – противник". Комбат Христін розповів, як його підрозділ виконував завдання на плацдармі у Кринках

Христін: Наші, умовно, 500 чоловік на плацдармі у Кринках стримували 50 тис. резерву російської армії
Фото: artemkhrystin / Instagram

Командир 220-го батальйону 126-ї окремої бригади Сил ТрО 30-го Корпусу морської піхоти України Артем Христін (позивний Мудрий) розповів, як його підрозділ сім місяців утримував плацдарм у Кринках Херсонської області. Про це він говорив в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

"На сьогоднішній день мій підрозділ уже не виконує завдання на Кринках. Ми отримали наказ – контрольовано відійшли із Кринків, наскільки це було можливо. Загалом ми утримували його, виконували завдання, сім місяців", – зазначив Христін.

Він пояснив: щоб розповісти, як українським військовим удавалося утримувати цей плацдарм, треба щоб співрозмовники уявляли, що таке зараз Кринки.

"Кринки – це плацдарм 2 км 800 м ширини і 900 м глибини. Це маленький населений пункт, який колись існував. Тому – як виконували там завдання? У максимальному оточенні. Позаду тебе – вода, справа – противник, попереду – противник і зліва – противник. І туди ще потрібно дістатися", – наголосив комбат.

Христін додав, що останнім часом, коли в нього є трішки вільного часу, він гортає новини і соцмережі.

"Є таке українське слово: вкурвлює мене, коли цивільні блогери й узагалі цивільні люди – багато хто розказує про те, наскільки ця операція потрібна була, не потрібна. Що вона була зовсім нікому не потрібною операцією. Я бачив, як героїчні наші військовослужбовці – 500 чоловік, умовно, які знаходилися на той час на Кринках, – наскільки вони показували, що таке українська армія, стримували 50 тис. резерву російської армії на той момент, які там Росія накопичила", – наголосив військовий.

Він зазначив, що коли виконував завдання у Кринках, йому теж не подобалася ця операція, "тому що не може подобатися те, де гинуть твої побратими". За його словами, було багато проблем із забезпеченням, сил противника було значно більше, і до того ж доводилося форсувати Дніпро.

Але, наголосив Христін, оцінювати, наскільки потрібна була ця операція, мають військові, які знають картину загалом. Він запропонував уявити, де б опинилася ця 50-тисячна армія, якби сили оборони не стримували її місяцями.

"Чи був би в нас наступ на Харків зараз, на Харківську область у такому форматі, як він є. Скільки б у нас тримався авдіївський напрямок і таке інше. Ми ж не знаємо, куди противник перекинув би цей резерв. І коли наші хлопці героїчно – просто героїчно! – утримували цей плацдарм, сковували таку величезну силу Росії, казати про те, що це не мало сенсу, не було потрібно?" –  запитав Христін.

Контекст:

Лівобережжя Херсонської області поки залишається під контролем окупантів. Але плацдарм неподалік Кринків українські військові утримували орієнтовно з осені 2023 року.

11 листопада президент України Володимир Зеленський повідомив, що сили оборони ведуть бойові дії на лівому березі Дніпра.

17 листопада Генштаб ЗСУ підтвердив розширення плацдарму на цій ділянці фронту. В українській морській піхоті розповіли, що українські бійці закріпилися на кількох плацдармах.

Після цього ЗСУ протягом значного часу щодня відбивали по кілька атак окупантів, але спроби росіян відбити позиції були провальними. У силах оборони півдня зазначали, що із Кринків не повертається 60−70% штурмових груп ворога.

16 липня низка українських ЗМІ з посиланням на джерела в Генштабі повідомили, що українські підрозділи відійшли із села Кринки. За даними джерел "Суспільного" в силах оборони, це відбулося кілька тижнів тому. У морській піхоті 17 липня відреагували на повідомлення і заявили, що сили оборони України й далі виконують бойові завдання на лівобережжі Дніпра, зокрема поблизу населеного пункту Кринки, хоча саме село "практично повністю знищене ворожими обстрілами".

У період із жовтня 2023-го до кінця червня 2024 року в селі Кринки зникло безвісті 788 українських військових, повідомили "Слідству.Інфо" в поліції. За цей самий період удалося вивезти звідти й поховати 262 загиблих захисників. За інформацією журналістів, українські військові зараз борються за острови між правим і лівим берегом неподалік Кринків.