"Позиції не втрачаємо, потихеньку забираємо назад". Командувач Нацгвардії розповів, як воюють бригади "Гвардії наступу"

Півненко: Позицію повернути набагато важче, ніж утримувати. Тому краще не втрачати
Фото: Східне оперативно-територіальне об'єднання Національної гвардії України / Facebook

Усі сім бригад "Гвардії наступу", які входять у Національну гвардію України, виконують завдання на різних напрямках фронту. Про це розповів командувач Нацгвардії Олександр Півненко в інтерв'ю "Укрінформу", яке опублікували 25 липня. 

Журналісти нагадали, що рік тому, коли він став командувачем Нацгвардії, "у розпалі була гучна кампанія" зі створення бригад наступу. Інтерв'юери запитали, де ці бригади зараз і як вони себе показали.  

У відповідь генерал зазначив, що воювати бригадою ефективніше, ніж "перекидати туди-сюди ротні чи батальйонні тактичні групи". Це стосується також і підготовки штабів, управління батальйонами, ротами, різними підрозділами забезпечення.

"Зараз усі сім бригад, про які ви питаєте, виконують завдання на різних напрямках, починаючи із запорізького і закінчуючи харківським (наша "Хартія" зараз там). Позиції не втрачаємо, потихеньку забираємо назад, як-от на деяких напрямках на сході. Ми створили тактичну групу, яка об’єднує дві-три бригади, може керувати ними. У Збройних силах це не новинка, а в Нацгвардії це така перша практика. І це ефективно", – розповів Півненко.

Він пояснив, що завдяки такій групі, коли потрібна якась інформація, допомога в озброєнні, заміна знищеного спорядження, закінчуються боєприпаси – "все відбувається дуже швидко".

"Якщо командир бригади, наприклад, планує наступати або знає, що противник щось планує, то я видаю зі свого резерву, щоб не було перебоїв. Окрім того, що ми отримуємо для виконання завдань від ЗСУ, у нас завжди є резерв... Коли всі свої – робота більш злагоджена і один одного розуміють, як мене розуміли мої комбати з пів слова", – наголосив Півненко.

Командувач також розповів, що за його ініціативою була створена окрема артилерійська бригада, щоб підтримувати на певному напрямку підрозділи Національної гвардії. 

"Ця бригада з "Богданами" на озброєнні вже непогано себе показала. Дві такі машини на напрямок достатньо, а взагалі у нас буде близько 20 систем. Для потреб Національної гвардії – цілком достатньо. Екіпажі на вісім з них уже готові", – зазначив він. 

Півненко також розповів, що Нацгвардії зараз бракує підготовлених кадрів, розрахунків БПЛА. У квітні він говорив в інтерв'ю LIGA.net про брак людей. Зараз, зазначає командувач, кількість людей, які йдуть у підрозділи Нацгвардії, зросла загалом у чотири рази – завдяки мобілізації й рекрутингу. Але, наголосив він, на підготовку нових бійців потрібен час. 

"Ресурси та ІПСО ворога працюють: мовляв, кидають непідготовлених на фронт тощо. Наші командири розуміють, що підготовка – це найважливіше. Ну, відправили непідготовленого бійця, а він, не дай боже, загинув або втратив позицію. Потім треба йти підготовленому, щоб ту позицію повернути. Це набагато важче, ніж утримувати. Тому краще не втрачати. І у нас завдяки досвіду командирів і якісній підготовці були наступальні дії майже без втрат: всього один 300-й, а відбивали по вісім-дев'ять позицій", – розповів Півненко.

Контекст:

1 лютого 2023 року в Україні стартувала національна рекрутингова кампанія "Гвардія наступу". Зазначали, що ці бригади посилять підрозділи сил оборони України і братимуть участь у звільненні окупованих Росією територій – включно із Кримом і Донбасом.

Міністерство внутрішніх справ у межах цього проєкту набирає бійців у штурмові бригади "Буревій", "Червона калина", "Кара-Даг", "Рубіж", "Спартан", "Азов", "Лють" і "Сталевий кордон". У квітні в МВС повідомили, що дев'ятою у "Гвардії наступу" стане бригада "Хартія". В лютому 2024 року з'явилася бригада "Помста", її створили з Луганського прикордонного загону.

Зараз гвардія складається з 11 бригад МВС, повідомляють на сайті проєкту: сім входять до складу Нацгвардії, одна – Нацполіції і три – Держприкордонслужби.

Півненко до призначення командувачем Нацгвардії керував 3-ю бригадою оперативного призначення НГУ, яка 2023 року дістала назву "Спартан".