Російські пропагандисти заявили, що Буданов потрапив у полон. У Spravdi спростували

Буданов живий і не потрапляв у полон, заявив український Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки
Фото: gur.gov.ua

Російська пропаганда двічі за тиждень поширювала фейки про начальника Головного управління розвідки України Кирила Буданова: спочатку про його загибель, потім – про полон. Про це Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (Spravdi) попередив 21 квітня в Telegram.

"Глава ГУР Буданов потрапив до російського полону". Це неправда", – зазначено в заяві Spravdi.

У центрі додали, що неправдиве повідомлення почали поширювати кремлівські пропагандисти-"воєнкори", заявивши, що після "масштабного ракетного удару" по позиціях ЗСУ було нібито ліквідовано "одну з важливих українських фігур". Пізніше ця інформація трансформувалася в новину про те, що після цього удару Буданова нібито взяли в полон військові РФ.

У Spravdi нагадують, що пропагандисти РФ уже "брали в полон Буданова" – цей фейк вони тиражували ще в жовтні 2023 року.

Видання Kharkov Today 18 квітня зазначало, що у прокремлівських Telegram-каналах поширюють фейкову інформацію про те, нібито внаслідок ракетного удару по місту Чугуїв Харківської області загинули головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський і начальник Головного управління розвідки України Кирило Буданов.

Окупанти самі з іронією ставляться до постійних повідомлень про "смерть" Буданова, зазначав український Telegram-канал "Вертикаль", наводячи скріншот повідомлення російського пропагандиста Владислава Позднякова: після новини про удар РФ по полігону в Чугуєві він зазначив, що "в [російських] "воєнкорів" Буданов гине що два місяці".

Контекст:

На Буданова до 2023 року вчинили не менше ніж 10 замахів, написала наприкінці січня The Washington Post. За словами глави української розвідки, його намагалися вбити після того, як у серпні 2016 року в окупованому Криму було вбито підполковника ФСБ РФ. Росія звинуватила в цьому "українських диверсантів", серед яких нібито був і Буданов.

Буданов в інтерв'ю французькому виданню Liberation, опублікованому 15 лютого, заявив, що "вже пережив багато замахів і, мабуть, ще переживу багато". Інформацію про щонайменше 10 серйозних замахів на Буданова підтвердив представник ГУР Андрій Юсов.