"Просто закріпляються там, де вже нічого немає". У ЗСУ повідомили про просування росіян у Торецьку

Такий вигляд зараз має Торецьк
Фото: Олексій Білошицький / Telegram

Торецьк Донецької області "стертий ущент", окупанти просуваються в цьому місті. Про це речниця оперативно-тактичного угруповання ЗСУ "Луганськ" Анастасія Бобовнікова 15 жовтня розповіла в ефірі національного телемарафону, запис опублікували на YouTube-каналі програми "Інтера" "Подробиці". 

"Ви бачили кадри 5-ї штурмової бригади із Часового Яру, Торецьк виглядає ще гірше. Там страшно, там ще страшніше. Ворог намагається знищувати райони й просуватися там, де уже нічого немає, – розповіла вона. – Сьогодні DeepState оновив мапу і показав, що на Торецьку ворог просувається. На жаль, мушу визнати, що це так. Ворог використовує тактику: артилерія, знищує місто, знищує райони. У Торецьку не те, що будинків деяких немає, там і районів деяких немає. Окупанти просто проходять і закріпляються там, де вже неможливо переховуватися, де немає жодних укриттів, узагалі нічого немає". 

Перший заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький опублікував сьогодні відео, на якому показано, який вигляд Торецьк має з повітря. За його словами, поліція протягом двох тижнів евакуювала приблизно 2 тис. жителів міста.

У районі Часового Яру окупанти зменшили інтенсивність атак, розповіла речниця.

"Ми бачимо деяке зниження штурмів у порівнянні з попереднім періодом. Ворог не може атакувати нас прямо, у лоб, тому що вони несуть дуже великі втрати. Вони намагаються вишукувати слабкі місця: обходити із флангів, десь ударити тут, десь ударити там. Десь у них не виходить, і вони починають маленькими-маленькими ударами вишукувати, де [буде] ефективно", – додала Бобровнікова. 

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків. На території Донецької області від перших днів повномасштабної війни відбуваються бої, тут пролягає лінія розмежування.

РФ веде наступ у районі Торецька з кінця червня 2024 року. У липні бої тривали на околицях міста, у жовтні в ОТУ "Луганськ" повідомили, що росіяни зайшли на східну околицю Торецька і просунулися центральною вулицею в напрямку шахти "Центральна". За даними Торецької міської військової адміністрації станом на 11 жовтня, окупанти контролюють до 40–50% території міста