"Не залишилося цілих будинків". У ЗСУ розповіли, що Торецьк нагадує "безлюдну планету"

Російські окупанти можуть легше займати нові райони, повідомила Бобовнікова
Скріншот: Національна поліція України / Telegram

У Торецьку Донецької області не залишилося цілих будинків та укриттів для цивільних і військових. Про це речниця оперативно-тактичного угруповання ЗСУ "Луганськ" Анастасія Бобовнікова 14 жовтня розповіла в ефірі національного телемарафону, який транслював канал "Рада".

За її словами, це дає змогу російським окупантам займати нові райони міста.

"На жаль, ворог продовжує штурмувати наші позиції, і в Торецьку не лишилося цілих будинків. Нині місто більше нагадує безлюдну планету: жодних укриттів як для цивільних, так і для військових там немає, і, на жаль, це дозволяє ворогу займати нові райони, але вже випаленої землі", – розповіла Бобовнікова.

Також, за її словами, росіяни переодягаються в цивільне, щоб дістатися українських позицій у вигляді диверсійно-розвідувальних груп. Таку тактику окупанти застосовують у різних містах, зокрема й у районі Часового Яру, додала речниця.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків. На території Донецької області від перших днів повномасштабної війни відбуваються бої, тут пролягає лінія розмежування.

22 червня в Генштабі ЗСУ поінформували про напружену ситуацію біля Торецька, а 3 липня зазначили, що окупанти значно активізувалися на торецькому напрямку. Російське видання "Медуза" й "Українська правда" писали, що наприкінці червня російська армія розпочала наступ на торецькому напрямку. Telegram-канал DeepState поінформував 4 липня, що йому надійшло дуже багато повідомлень від українських військових про "критичний і невтішний стан справ у районі Торецька". 11 жовтня начальник Торецької міської військової адміністрації Василь Чинчик заявив, що ЗСУ контролюють до 40–50% території міста.