Ракетний удар по Дніпровському району. Кількість постраждалих подвоїлася. Фото photo icon

Під Дніпром удень 23 квітня пролунало два вибухи, унаслідок російської атаки є руйнування й восьмеро постраждалих
Фото: Сергій Лисак / Дніпропетровська ОДА (ОВА) / Telegram

Унаслідок російського ракетного удару 23 квітня по передмістю Дніпра окупанти поранили вісьмох цивільних. Про це в Telegram повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

"Число постраждалих у Дніпровському районі зросло. З пораненнями і 23-річна дівчина. У неї відкрита черепно-мозкова травма. Важка. А ще – троє чоловіків – 32, 43 і 47 років. Їхній стан середній. Двоє – у лікарні", – написав Лисак.

Попередньо голова ОВА заявляв про чотирьох постраждалих через російську атаку на Дніпровський район (троє чоловіків – 34, 48 і 70 років, і 72-річна жінка).

Кореспондент видання "ГОРДОН" уточнював, що два вибухи у Дніпрі було чутно 23 квітня приблизно о 12.35 і 12.50. У місті й області було оголошено повітряну тривогу, Повітряні сили ЗСУ попереджали про балістичну загрозу.

Лисак додав, що протягом дня 23 квітня росіяни атакували й Нікопольський район.

"П'ять разів обстрілювали з артилерії. Понад 15 разів ударили дронами-камікадзе. І тричі скидали снаряди з БПЛА. Дісталося Нікополю, Марганецькій, Мирівській, Покровській сільській громадам. Постраждали двоє людей", – уточнив він.

За даними голови ОВА, пошкоджені п'ятиповерхівка, 16 приватних будинків і п'ять господарських будівель. Також пошкоджено обстрілами адмінбудівлю, інфраструктурний об'єкт, магазин, автомобіль, зачеплено газопровід і лінії електропередавання. Наслідки атак ще уточнюють, підсумував Лисак.

Контекст:

Російські окупанти практично щоночі атакують Україну ударними безпілотниками й регулярно завдають по території країни ракетних ударів. За даними ПС ЗСУ станом на 31 грудня 2023 року, з початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ сили оборони знищили 3095 ударних БПЛА типу Shahed-136/131 із 3940, які окупанти випустили по Україні. Лише у грудні, за підрахунками ГУР, окупанти використали 770–780 таких ударних БПЛА.

29 грудня окупанти здійснили, за даними ПС ЗСУ, наймасованішу на цей момент атаку на Україну, використавши 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів і 36 ударних БПЛА. Наймасштабніша атака з використанням Shahed сталася в ніч проти 1 січня, сили оборони України збили 87 із 90 дронів-камікадзе.

Наймасштабнішу 2024 року атаку окупанти організували 22 березня. Сили оборони України знищили 92 повітряні цілі окупантів зі 151, зокрема 35 крилатих ракет, дві авіаційні ракети і 55 дронів Shahed.

3 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що лише за березень 2024 року російські окупанти застосували проти України понад 400 ракет різних типів, більше ніж 600 ударних безпілотників Shahed і понад 3 тис. керованих авіабомб. Із початку року, за його даними, Росія випустила по Україні майже 1 тис. ракет, приблизно 2,8 тис. Shahed і майже 7 тис. керованих авіабомб. Після цього були нові атаки.