Ракетний удар по Одесі, атака авіабомбами на Харків, обстріл Донецької та Херсонської областей. Зведення ОВА за добу

Жертвами російського удару по Одесі стало п'ятеро людей
Фото: Олег Кіпер / Одеська ОДА (ОВА) / Telegram

Упродовж минулої доби російські окупанти обстріляли територію 11 областей України. Про це з посиланням на дані ситуаційного центру Міністерства оборони України 30 квітня в Telegram повідомив Military Media Center.

"Загалом застосовано різні види озброєння, включаючи міномети, артилерію, танки, РСЗВ, ОТРК, БПЛА та тактичну авіацію. Атаковано 106 населених пунктів і 101 об'єкт інфраструктури", – ідеться в повідомленні.

Зокрема, у Херсонській області внаслідок російської агресії одна людина загинула, ще одна – дістала поранення, заявив голова ОВА Олександр Прокудін.

Загарбники влучили в житлові квартали населених пунктів області, пошкоджено 10 приватних будинків.

Також було зафіксовано влучання в об'єкт критичної інфраструктури, адмінбудівлю, заклад культури й приватний автомобіль.

О 18.20 окупанти вдарили двома керованими авіабомбами по Київському району Харкова, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов.

В одному із житлових комплексів пошкоджено фасад і скління вікон будинку. Постраждав 42-річний чоловік, його госпіталізували у важкому стані.

Усього за добу під артилерійські та мінометні удари ворога потрапило щонайменше 18 населених пунктів Харківської області.

Загарбники завдали авіаційного удару по селищу Куп'янськ-Вузловий. Поранення дістав 67-річний чоловік, пошкоджено приватний будинок.

У селі Великі Проходи Дергачівської громади в лісосмузі на міні "Пелюстка" підірвався 59-річний чоловік. Він дістав мінно-вибухову травму, його шпиталізували.

У Донецькій області одна людина загинула і двох – поранено в Красногорівці, заявив голова ОВА Вадим Філашкін.

По Гострому загарбники вдарили керованою авіабомбою.

У Калиновому Іллінівської громади пошкоджено три об'єкти, у Миколаївці Костянтинівської громади – три будинки.

У Часовоярській громаді пошкоджено шість приватних будинків, багатоповерхівку й промислову будівлю. У Сіверську пошкоджено будинок.

За добу з лінії фронту евакуйовано 129 осіб, зокрема 31 дитину.

Окрім цього, окупанти завдали ракетного удару по Одесі. За даними ОВА, загинуло п'ятеро мирних жителів, у медзакладах продовжує лікування 23 постраждалі. У тяжкому стані восьмеро людей, із них четверо – у вкрай важкому, зокрема чотирирічна дівчинка.

Унаслідок ворожого обстрілу пошкоджено житлові будинки й цивільну інфраструктуру, загорівся Палац студентів Національного університету "Одеська юридична академія" ("замок Гаррі Поттера").

Контекст:

Протягом останніх місяців російські окупанти вели штурмові дії на низці напрямків. Зокрема, у лютому 2024 року їм вдалося захопити Авдіївку Донецької області. Зараз напружені бої тривають за місто Часів Яр.

Станом на лютий, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, окупанти контролювали приблизно 26% території України. За даними Зеленського, Росія готує новий наступ у травні – червні. Щоб захиститися, а також самій розпочати новий наступ, Україні потрібно більше військової допомоги від союзників, підкреслив він.