Репер Yarmak зустрівся з полоненим фанатом-окупантом. В Україні він пробув лише три дні

"Я вас поважаю! І ваші пісні – особливо", – заявив полонений окупант, коли вперше побачив репера
Скріншот: Yarmak Music / YouTube

Український репер і командир взводу ударних дронів Yarmak (Олександр Ярмак) серед військовополонених російських солдатів у Донецькій області зустрів шанувальника своєї творчості Володимира Логінова. Відповідне відео артист оприлюднив у YouTube 18 серпня. 

"Я вас поважаю! І ваші пісні – особливо", – заявив Логінов, коли вперше побачив Yarmak.

Російський окупант розповів, що найбільше любить пісні "Детская обида" і "Сердце пацана", які викликали у нього сльози. Під час спілкування з Yarmak Логінов процитував рядки з українськомовної пісні репера "Тут мій дім", а коли потрапив у полон – із "Сердца пацана".

Логінов розповів, що на війну в Україну приїхав із міста Саяногорськ Республіки Хакасія (РФ). 10 липня він підписав контракт, на Донбасі пробув лише три дні, після чого дістав поранення і його взяли в полон.

Також російський військовий висловив сумнів у доцільності своєї участі у війні. Однак, за його словами, у разі відмови його нібито розстріляли б.

Він зазначив, що навчання тривало всього тиждень-півтора. Завданням його групи було закріпитися в селі Веселе.

Перед підписанням договору Логінову пообіцяли приблизно 500 тис. руб. ($5,5 тис.), проте цих коштів він не отримав.

"Хто збирається або хто вже зібрався. Рвіть контракти, сідайте у в'язницю. Пофігу... Можливо, ви й отримаєте свої 250 тис. або 500 тис. [руб.], але якою ціною? Ви реально можете померти, ось так само, як я, потрапити в полон або взагалі втратити руки, ноги. Вам воно треба? Навіщо ви сюди йдете? Немає сенсу", – заявив військовополонений.

Yarmak – популярний український репер. До 2021 року він переважно писав пісні російською мовою, потім почав випускати й українською. "Сердце пацана" – одна з найпопулярніших пісень виконавця. Кліп на неї вийшов 2013 року, його в YouTube переглянули 234 млн разів. Понад 24% переглядів – із Росії, розповів Yarmak.

Наприкінці відео спілкування з російським окупантом музикант звернувся до росіян.

"Мене багато хто знає, багато хто ріс на моїх піснях. Я завжди співав про добро і справедливість і завжди так жив. Останнє, що я скажу російською мовою: залишайтеся вдома. Займіться своїми сім'ями, своїми будинками, своїми територіями і насамперед владою, яку узурпували бандити й терористи світового масштабу. Ми ніколи не пробачимо убивства наших близьких, мільйонів зламаних доль і стерті міста. Росія за це поплатиться, вийде з наших територій, попросить вибачення й заплатить репарації. Україна захищається. Захищається як може, усіма можливими методами й засобами, і має на це повне моральне право. Ми змусимо шанувати наш народ, нашу країну і нашу суверенність... Якщо Україна складе зброю, зникнуть наш народ і наша країна. Якщо Росія складе зброю на українській землі, просто закінчиться війна", – сказав Yarmak.

Він закликав росіян "не робити помилок, за які через роки буде соромно", а тих російських окупантів, які вже перебувають в Україні, – здаватися в полон, для цього потрібно зв'язатися із проєктом "Хочу жити" через Telegram-бот.

Контекст:

Влада України не озвучує точної кількості взятих у полон російських військових. Відомо, що в Україні для них відкрили три табори.

Останніми тижнями було багато повідомлень про взяття в полон російських окупантів у Курській області РФ, де українські військові зайняли частину території. Точної кількості взятих у полон на цьому напрямку українська сторона не називала. Проєкт "Хочу знайти" зазначив, що полонених "дуже багато". Британська газета The Independent із посиланням на джерело поінформувала, що в полон у Курській області могло потрапити приблизно 2 тис. російських військових.