Держпроєкт "Хочу найти": На курському напрямку в полон потрапило дуже багато російських військовослужбовців

Частину військовополонених росіян захопили, імовірно, на автомобільному пункті пропуску "Суджа"
Фото: yandex.ru / maps (архів)

Український державний проєкт із надання інформації про військовополонених, зниклих безвісти й загиблих військовослужбовців армії РФ в Україні "Хочу найти" повідомив, що в Курській області РФ є загиблі й узяті в полон російські військові. Повідомлення опубліковано в Telegram проєкту 7 серпня.

"Нам потроху надходить інформація щодо курського напрямку. У полон потрапило дуже багато військовослужбовців ЗС РФ – як строковики, так і контрактники й мобілізовані. Є дані й щодо загиблих, чиїх тіл не забрали бойові товариші під час відступу. Якщо ваші близькі перебували в зоні бойових дій у Суджанському районі й перестали виходити на зв'язок, залишайте заявку в бот "Хочу найти", – ідеться в повідомленні.

У проєкті зазначили, що такі заявки опрацьовуватимуть пріоритетно.

Також до публікації прикріплено знімок із дрона, на якому 32 військовополонені ЗС РФ здалися в полон у Курській області. Зазначають, що "ще вісім не влізли в кадр".

"Суспільне" зазначає, що про підтверджені випадки здавання росіян у полон у Курській області повідомляють українські й іноземні OSINT-аналітики, зокрема DeepState, OsintFlow і GeoConfirmed. Точна кількість полонених невідома. 

Фото й відео з імовірно полоненими росіянами, які з'явилися в низці Telegram-каналів, відзнято, за даними "Суспільного" й аналітиків VoxCheck, у районі міжнародного автомобільного пункту пропуску "Суджа" Курської області РФ. Від місця зйомки до кордону України – приблизно 0,5 км.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про нібито спробу ЗСУ атакувати кордон із РФ у Курській області. Російські Telegram-канали писали про "повну жесть" у Суджанському районі Курської області й опублікували відео з вибухами та бойовими літаками, які низько пролітають. 

7 серпня нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін провів нараду з головними силовиками Росії щодо ситуації в Курській області. Путін назвав "масштабною провокацією" бої в регіоні.

Радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі 7 серпня заявив, що США звернуться до України по пояснення щодо подій у Курській області для "кращого розуміння ситуації".

Речник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано запевнив, що Україна "має законне право захищатися, зокрема завдаючи ударів по агресору на його території".

Увечері 7 серпня в Курській області запровадили режим надзвичайної ситуації.

Українське військово-політичне керівництво поки не коментувало боїв у Курській області РФ. 

Детальніше про операцію читайте в матеріалі "ГОРДОН".