США звернуться до України для "кращого розуміння ситуації" щодо прориву кордону в Курській області

За словами Кірбі, Штати не змінили своєї політики щодо дозволу Україні використовувати американську зброю
Фото: EPA (архів)

Влада Сполучених Штатів Америки звернеться до України по пояснення щодо подій, які відбуваються в Курській області РФ. Про це заявив радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі, його 7 серпня процитував Bloomberg.

За його словами, американські чиновники зв'яжуться з українськими колегами, "щоб трохи краще зрозуміти" ситуацію.

Кірбі додав, що Штати не змінили своєї політики щодо дозволу Україні використовувати американську зброю для "відбиття безпосередніх загроз" у прикордонні.

Контекст:

6 серпня виконувач обов'язків губернатора Курської області Олексій Смирнов заявив про спробу ЗСУ атакувати кордон із РФ у Курській області. Згодом російські окупанти відзвітували про відступ "української ДРГ" на територію України після вогневого ураження. Російські Telegram-канали писали про "повну жесть" у Суджанському районі Курської області й опублікували відео з вибухами й бойовими літаками, які низько пролітають. Генеральний штаб ЗСУ не коментував боїв у Курській області РФ. 

За даними Інституту вивчення війни (ISW), офіційні представники РФ, зокрема міноборони, ФСБ, місцева влада й "воєнкори", озвучують різні версії щодо подій у Курській області.

7 серпня нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін провів нараду з головними силовиками Росії щодо ситуації в Курській області. Начальник Генерального штабу ЗС РФ Валерій Герасимов заявив, що метою українського наступу було "захоплення ділянки Суджанського району", й повідомив про "зупинення просування противника вглиб території на курському напрямку".