РФ намагалася просунутися біля Часового Яру, атакувала Вовчанськ. Генштаб ЗСУ про ситуацію на фронті

Протягом минулої доби на фронті зафіксували понад 200 боїв
Фото: 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців / Facebook (архів)

Упродовж минулої доби на фронті сталося 202 бойові зіткнення, найбільше боїв зафіксували на курахівському (55), покровському (35) і куп'янському (23) напрямках. Про це йдеться в ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ, який опублікували 19 жовтня.

У Генштабі зазначають, що ворог намагався просунутися, зокрема, біля Селидового на покровському напрямку і поблизу Часового Яру – на краматорському (там захисники відбили три ворожі штурми, ситуація контрольована, йдеться у зведенні). 

"На харківському напрямку ворог чотири рази проводив наступальні дії в районі Вовчанська. 10 атак противника зупинили наші оборонці в районі Новоукраїнки та Богоявленки времівського напрямку. На оріхівському напрямку окупаційні війська один раз штурмували позиції сил оборони в районах Новоданилівки. Шість марних спроб захопити позиції наших захисників за минулу добу здійснив противник на придніпровському напрямку", – перерахували в Генштабі.

У зведенні додали, що Україна продовжує операцію в Курській області РФ. За даними українських військових, РФ за добу завдала авіаударів 54 керованими авіабомбами по цій території, росіяни здійснили понад 200 обстрілів з іншої зброї.

"Минулої доби втрати російських загарбників склали 1380 осіб. Окрім того, українські воїни знешкодили вісім танків, 19 бойових броньованих машин, 15 артилерійських систем, 78 БПЛА оперативно-тактичного рівня, три крилаті ракети, 38 автомобілів і 25 одиниць спеціальної техніки окупантів", – зазначили у ГШ.

Загалом, за даними Генштабу, втрати РФ серед особового складу сягнули 677 180 осіб.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків. Навесні того самого року українська армія деокупувала північ країни, восени – частину Харківської та Херсонської областей, включно із Херсоном.

У травні 2024 року російська армія розпочала вторгнення на півночі Харківської області, зокрема, відбуваються бої поблизу Вовчанська. Із 6 серпня сили оборони проводять воєнну операцію на території країни-агресора в Курській області РФ.

Одним із найгарячіших упродовж останніх місяців на фронті був покровський напрямок у Донецькій області. 5 вересня головком ЗСУ Олександр Сирський заявляв про припинення просування окупантів на цьому напрямку. На початку жовтня українські військові вийшли з Вугледара Донецької області. 13 жовтня в Генштабі ЗСУ повідомили про активізацію окупантів на курахівському напрямку.