Росія передислоковує бойову авіацію в зону недосяжності Storm Shadow і ATACMS, однак Україна може мати й інші важливі цілі в РФ – ISW

Росіяни передислоковують більшість авіаційних активів углиб країни
Фото: Минобороны России / Telegram

Зняття обежень США на використання Україною західної зброї для ракетних ударів по військових об'єктах у тилу країни-агресора Росії могли б виводити з ладу широке коло важливих цілей, а не лише військові аеродроми. Про це 24 серпня повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Невказаний високопосадовець із нацбезпеки адміністрації президента США Джо Байдена заявив, що українські удари по РФ із використанням зброї, наданої Заходом, не будуть ефективними, оскільки російські військові перебазували свої бойові літаки, які застосовують у війні проти України, в місця "глибокого тилу" – в зону недосяжності далекобійних ракет Storm Shadow і ATACMS.

Утім, навіть передислокація російських авіазасобів із зони доступу ATACMS не нівелює користі використання західного озброєння для завдання ударів углиб РФ. За оцінками аналітиків, у зоні дії ракет ATACMS розташовано не менш ніж 250 російських військових і воєнізованих об'єктів.

Однак наразі США надали дозвіл Україні лише на використання ракетних комплексів HIMARS, оснащених снарядами GMLRS. Щодо ATACMS Сполучені Штати дозволили вражати Україні лише 20 із 250 об'єктів у РФ. За інформацією ISW, лише 17 із 250 об'єктів – аеродроми. Аналітики припускають, що росіяни навряд передислокували всі 233 активи так само як авіаційні засоби.

Контекст:

У Міноборони України підтверджували в лютому 2023 року, що зобов'язалися не застосовувати зброї, наданої партнерами, для ударів по території РФ.

1 травня 2024 року глава МЗС Латвії Байба Браже повідомила, що деякі країни зняли цю заборону. Представники кількох країн підтримали надання Україні права бити західною зброєю по території РФ відповідно до міжнародного права. Зокрема, про це заявили в Польщі, Франції, Чехії, Нідерландах, Швеції, Канаді, Великобританії.

США дозволили Україні бити по РФ боєприпасами GMLRS і артилерією (ідеться про прикордоння в районі північних областей України), але не ракетами ATACMS, повідомили в Білому домі.

The Washington Post написала 21 червня, що дозвіл Україні уражати цілі в Росії за допомогою американської зброї зменшив кількість ракетних обстрілів Харкова, але не зупинив літаків, які скидають плануючі бомби. За даними ЗМІ, США обмежили Україну стрільбою на відстань менше ніж 100 км від кордону.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на яких стоять військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак КАБ. Ідеться не лише про російську територію, а й про тимчасово окупований Крим, де потрібні удари на більше ніж 300 км.