Росія може розпочати потужний наступ на Суми – Буданов

Буданов назвав критичною ситуацію в Харківській області
Фото: EPA

Російські окупаційні сили можуть розпочати новий наступ у Сумській області, вважає начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов. Про це він заявив у коментарі The New York Times, опублікованому 13 травня.

За словами Буданова, ситуація в Харківській області "на межі" й щогодини наближається до критичної, а українські військові зіткнулися з браком військ.

Він додав, що практично всі сили оборони перебувають або на лінії фронту в Харківській області, або в Часовому Яру Донецької області. "Я використав усе, що в нас було. На жаль, у нас більше нікого в резерві немає", – сказав глава ГУР, водночас додавши, що використаних у Харківській області резервів вистачило, щоб "частково зірвати плани" окупантів.

Буданов заявив, що мета росіян на північному сході – посіяти паніку й замішання, тоді як завдання українських військових – "стабілізувати лінію [фронту], а потім почати відтісняти їх через кордон".

За прогнозом глави ГУР МО, атаки в Харківській області триватимуть ще три-чотири дні, після чого російські війська "завдадуть потужного удару в напрямку Сум".

Український офіцер Павло Величко, який воює поблизу російського кордону в Сумській області, повідомив, що останнім часом посилилися російські обстріли околиць Сум. "Я гадки не маю, чи має це якесь значення, тому що ці місця й так часто зазнавали обстрілів. У будь-якому разі ми в повній бойовій готовності", – заявив він.

Контекст:

10 травня країна-агресор Росія розпочала новий наступ у Харківській області з півночі, повідомив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що сили оборони знали про плани окупантів у регіоні й розраховували сили для того, щоб дати відсіч ворогові.

Пізніше того самого дня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти Харківської області, розташовані у сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни досягли часткового успіху в деяких районах. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни, незважаючи на втрати, досягли тактичних успіхів у районі Вовчанська.

Удень 12 травня в ОВА розповіли, що сіра зона на півночі області збільшилася, як і кількість населених пунктів, де тривають бойові дії. Сили оборони України здійснюють контрударні дії у прикордонні. 13 травня стало відомо про "частковий успіх" ворога в районі Лук'янців, але подальше просування, за даними ЗСУ, зупинили.

На вовчанському й липецькому напрямках через бойові дії проводять евакуацію.