Росіяни на бахмутському напрямку розстріляли, імовірно, пораненого українського військового – прокуратура

Військовослужбовець ЗСУ, якого розстріляли росіяни, імовірно, дістав поранення під час виконання бойового завдання в Бахмутському районі
Фото: depositphotos.com

Російські окупанти на бахмутському напрямку Донецької області розстріляли, імовірно, пораненого військового ЗСУ. Про це 18 жовтня в Telegram повідомила Донецька обласна прокуратура.

За оперативними даними, український захисник під час виконання бойового завдання в Бахмутському районі, ймовірно, дістав поранення. Згодом російські війська захопили будівлю, у якій перебував військовий ЗСУ, і взяли його в полон, ідеться в повідомленні.

"Беззбройного захисника, котрий лежав на землі, вони розстріляли. Попередньо, це сталося 6 вересня 2024 року близько 10.00 поблизу фенольного заводу на території селища Нью-Йорк", – поінформували у прокуратурі.

За фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством, Україна розпочала розслідування.

Контекст:

На початку липня в Офісі генпрокурора поінформували, що росіяни за час повномасштабної війни стратили понад 110 українських полонених (зокрема 62 – під час здавання в полон). За даними ОГП станом на 4 жовтня, на полі бою росіяни стратили щонайменше 93 українських військових, 80% страт відбулися 2024 року.

Зокрема, 3 серпня Лубінець повідомив, що окупанти жорстоко вбили українського військовополоненого, відрізавши йому голову й кінцівки.

16 вересня омбудсмен сказав, що росіяни, імовірно, стратили українського військового в Новогродівці Донецької області, встромивши в його груди меч із написом "За Курськ".

Наймасовіший, за інформацією українських правоохоронців, відомий випадок страти зафіксували цієї осені на покровському напрямку, поблизу сіл Миколаївка й Сухий Яр Донецької області – окупанти розстріляли 16 військовослужбовців. 6 жовтня бригада Нацгвардії "Азов" повідомила, що захопила в полон одного з росіян, які розстріляли групу українських військових поблизу Нью-Йорка, той заявив, що його командиру надійшла команда "в полон нікого не брати", тому що з полоненими "ніколи морочитися".

8 жовтня головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що МКС може взятися за справи про страти українських військових.