Росіяни почали розстрілювати цивільних на околицях Вовчанська і зганяти їх у підвали – Клименко

Цивільні, які залишилися у Вовчанську, ризикують потрапити "на підвал" до окупантів, українська влада пропонує евакуацію
Фото: EPA

У північній частині Вовчанська Харківської області, де відбуваються активні бойові дії, російські окупанти беруть цивільних жителів у полон. Про це 16 травня в Telegram повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

"Станом на зараз, за оперативною інформацією, російські військові, які намагалися закріпитися в місті, не дозволяли місцевим мешканцям евакуйовуватися: людей почали викрадати і зганяти до підвалів", – написав Клименко.

Він додав, що до сьогодні на тій ділянці також тривала евакуація – Національна поліція України не припиняла вивозити людей попри загрози і під обстрілами.

"Відомо про перші розстріли цивільних російськими військовими. Зокрема, один із мешканців Вовчанська намагався втекти пішки, відмовився виконувати команди загарбників – росіяни його вбили", – поінформував глава МВС.

Слідчі Національної поліції України в Харківській області порушили щодо цього інциденту кримінальне провадження за фактами порушення правил і звичаїв війни, вказав глава МВС.

Евакуаційні групи Національної поліції України й далі працюють у Вовчанську, незважаючи на інтенсивні бойові зіткнення, і намагаються забезпечити подальшу евакуацію людей, наголосив Клименко.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли. Восени більшу частину території регіону, зокрема Вовчанськ, вдалося деокупувати.

Уранці 10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. Пізніше Міноборони України поінформувало, що о 5.00 армія Росії спробувала прорватися на ділянці кордону у Вовчанському районі, спробу відбили. Для посилення оборони туди скерували резервні підрозділи, зазначили в МО.

Увечері 10 травня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були в сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни в Харківській області досягли часткового успіху в деяких районах. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни, незважаючи на втрати, атакують Вовчанськ і досягли тактичних успіхів.

14 травня українські військові на окремих ділянках поблизу Лук'янців і Вовчанська "здійснили маневр і перемістилися на більш вигідні позиції" внаслідок вогневого впливу і штурмових дій противника, зазначили в Генштабі ЗСУ.

15 травня українські військові повідомили, що біля Вовчанська сили оборони відбили наступ російських окупантів і частково витіснили їх. Зеленський 15 травня заявив, що Україні вдалося стабілізувати ситуацію у прикордонних районах Харківської області.

Генштаб ЗСУ 16 травня повідомляв, що на півночі міста тривають бойові дії, але плани ворога максимально вклинитися у глибину міської забудови Вовчанська й там закріпитися зірвано. Пізніше 16 травня в Генштабі додали, що ЗСУ контратакували окупантів у районі Вовчанська.