ЗСУ контратакували в районі Вовчанська – Генштаб

ЗСУ активно протидіють окупантам не лише в Харківській області, активні бої тривають на краматорському й покровському напрямках
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook (архів)

У північній частині Вовчанська Харківської області тривають бої. Про це 16 травня в денному зведенні у Facebook станом на 13.30 повідомив Генштаб ЗСУ.

"З початку доби на харківському напрямку противник атакував у напрямку населеного пункту Стариця. Завдав ракетних ударів по Харкову та Старій Водолазі. Ударів ворожої авіації зазнали Вільча, Вовчанськ і Стариця. У свою чергу українські воїни провели контратакувальні заходи в районі міста Вовчанськ", – ідеться у зведенні.

У Генштабі ЗСУ наголосили, що інтенсивні бойові дії 16 травня тривають майже по всій лінії фронту, найбільшу активність окупантів сьогодні фіксують на краматорському й покровському напрямках.

"Підрозділи сил оборони вживають усіх необхідних заходів для недопущення просування ворожих підрозділів у глибину території нашої держави. Протягом поточної доби загалом відбулося 58 бойових зіткнень", – підрахували в Генштабі ЗСУ.

Там додали, що на куп'янському напрямку з початку доби сталося три бойові зіткнення – у районах Синьківки, Іванівки, Берестового, на лиманському – зафіксовано два бойові зіткнення в районі Новосадового.

На північному напрямку, за даними українських військових, кількість ворожих атак зросла до трьох. Бойові зіткнення були біля Званівки й Роздолівки.

"На краматорському напрямку війська противника здійснили 10 спроб атакувати позиції українських захисників неподалік від Григорівки, Кліщіївки та Андріївки. Завдали авіаційного удару в районі Дружби. Незважаючи на натиск ворога, наші воїни продовжують упевнено стримувати ворога й за сприятливих умов контратакують", – ідеться в повідомленні.

На покровському напрямку, за оцінкою Генштабу, загарбники 16 травня є найактивнішими.

"З початку цієї доби вже провели 20 атак, зокрема в районах населених пунктів Новоолександрівка, Соловйове, Нетайлове та Уманське. Ворог задіяв бойову авіацію біля Вовчого, Воздвиженки та Новоолександрівки", – зазначили українські військові.

На курахівському напрямку сили оборони успішно відбили сім атак противника. Загарбники виявляли активність у районах Красногорівки, Новоолександрівки, Новомихайлівки й Костянтинівки.

На времівському напрямку окупанти зробили шість спроб штурмувати українські позиції поблизу Микільського й Урожайного, а біля Старомайорського, за підтримки авіації, успіхів у ворога не було.

"Придніпровський напрямок – загарбники п'ять разів атакували поблизу Кринків, де зазнали втрат, дані уточнюються. Ворог завдав авіаційного удару в районі міста Херсон", – написали в Генштабі.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року, але обласний центр узяти не змогли. Восени більшу частину території регіону, зокрема Вовчанськ, вдалося деокупувати.

Уранці 10 травня 2024 року країна-агресор Росія розпочала новий наступ на півночі Харківської області. Пізніше Міноборони України поінформувало, що о 5.00 армія Росії спробувала прорватися на ділянці кордону у Вовчанському районі, спробу відбили. Для посилення оборони туди спрямували резервні підрозділи, зазначили в МО.

Увечері 10 травня в Генштабі ЗСУ повідомили про бої за прикордонні населені пункти в Харківській області, які були в сірій зоні. 12 травня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що росіяни в Харківській області досягли часткового успіху в деяких районах. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни, незважаючи на втрати, атакують Вовчанськ і досягли тактичних успіхів.

14 травня українські військові на окремих ділянках у районах Лук'янців і Вовчанська "зробили маневр і перемістилися на більш вигідні позиції" внаслідок вогневого впливу й штурмових дій противника, зазначили в Генштабі ЗСУ.

15 травня українські військові повідомили, що в районі Вовчанська сили оборони відбили наступ російських окупантів і частково витіснили їх. Зеленський 15 травня заявив, що Україні вдалося стабілізувати ситуацію у прикордонних районах Харківської області.

Генштаб ЗСУ 16 травня повідомляв, що на півночі міста тривають бойові дії, але плани ворога максимально вклинитися в глибину міської забудови Вовчанська і там закріпитися зірвано.