Росіяни вдарили по Харкову гібридною "ракето-бомбою"

Авіаційний боєприпас "Гром-Э1" є гібридом планерувальної авіабомби та ракети
Фото: missilery.info (архів)

Військові країни-агресора РФ використали гібридний авіаційний боєприпас "Гром-Э1" для удару по Харкову в ніч на 20 жовтня. Про це розповів речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, відеокоментар опублікувала прокуратура в Telegram.

Окупанти вдарили по Новобаварському району міста приблизно опівночі. Унаслідок вибуху пошкоджено кілька приватних житлових будинків й автомобілів, розповів Чубенко.

За словами речника, росіяни використали авіаційний боєприпас "Гром-Э1", який є гібридом планерувальної авіабомби й ракети.

За даними проєкту Defense Express, окупанти створили цю так звану ракето-бомбу на базі ракети Х-38, дальність гібриду становить до 120 км, а маса бойової частини – 315 кг.

Однак, як писав портал The War Zone, базою для "Грому" може бути також осколково-фугасна авіабомба ОФАБ-500У.

Російські ресурси повідомляли, що комплекс "Гром" розробила корпорація "Тактическое ракетное вооружение", він годиться для використання бойовими літаками типу МіГ-35, Су-34, Су-35, Су-57, а також гелікоптерами.

Російські загарбники використовують такий боєприпас для ударів по Україні не вперше, зокрема начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін розповідав, що в ніч на 13 березня окупанти влучили в будинок у Мирнограді ракето-бомбою цього типу.

Уперше "Гром-Э1" РФ використала для удару по Харкову ввечері 31 серпня, інформував мер міста Ігор Терехов.

Контекст:

Російські війська вторглися на територію Харківської області на початку повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року, але обласний центр захопити не змогли. 10 травня 2024 року країна-агресор Росія почала новий наступ на півночі Харківської області.

Окупанти щодня обстрілюють ракетами, дронами й авіабомбами Харківську область, зокрема й обласний центр. За словами Терехова, у вересні окупанти завдали рекордної кількості авіаударів по Харкову.