Росіяни заявили про нібито захоплення в полон бійця "Вовків Да Вінчі". Командир бригади заперечив

За словами Філімонова, жоден із військовослужбовців батальйону не потрапляв у російський полон
Фото: Окремий батальйон Вовки Да Вінчі / Facebook

Російські окупанти заявили, що нібито взяли в полон бійця батальйону "Вовки Да Вінчі" ЗСУ. Командир 108-го окремого механізованого батальйону, який входить до складу 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка ЗСУ, Сергій Філімонов 26 вересня в Telegram заперечив цю інформацію.

У своєму дописі Філімонов оприлюднив відео, яке раніше поширили росіяни з нібито допитом чоловіка, який назвався Сергієм Тимошенком. За його словами, він, "наскільки знає", служить у 3-й окремій штурмовій бригаді ЗСУ та батальйоні "Вовки Да Вінчі".

Чоловік на відео розповів про "британців і грузинів", які нібито навчали "в себе в казармах", як правильно поводитися з гранатами, "ствол тримати й штурмувати". Окупанти, котрі проводили допит, імовірно, прагнули дістати підтвердження про нібито наявність іноземців із країн – членів НАТО в підрозділі.

За словами Філімонова, жоден із військовослужбовців батальйону не потрапляв у полон.

"Якщо хтось мені такого покаже, обіцяю в термін один день віддати за нього п'ятьох під...рів [російських окупантів] (зі 114-ї бригади, 6-го танкового полку, 2-го танкового полку, 5-ї МСБр)", – написав командир.

Філімонов вважає, що таким вкидом росіяни намагаються "хоч якось реабілітуватися", адже, за його словами, військовослужбовці батальйону взяли в полон уже понад 30 окупантів.

Також він наголосив, що 1-ша окрема штурмова бригада "зараз не має ніякого відношення до батальйону "Вовки Да Вінчі".

"3-тя ОШБр – це бригада, яка всім відома, і це не потребує додаткових роз'яснень. "Вовки Да Вінчі" – це 108-й ОМБ 59-ї бригади", – пояснив Філімонов.

Контекст:

Підрозділ "Вовки Да Вінчі" існує з 2014 року і спершу входив у 5-й батальйон Добровольчого українського корпусу "Правий сектор". 2016 року його командиром став Дмитро Коцюбайло. Підрозділ брав участь у боях за Карлівку, Авдіївку, Савур-Могилу, Піски, ДАП, Старогнатівку. 

2022 року підрозділ доукомплектували до розміру батальйону й перепідпорядкували 67-й окремій механізованій бригаді. Під час повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року батальйон брав участь у боях за Запоріжжя, Київ, Білогорівку, Херсонську область і в контрнаступі в Харківській області.

7 березня 2023 року батальйон втратив свого комбата Да Вінчі в боях за Бахмут.

У лютому 2024 року батальйон приєднався до 59-ї бригади й оголосив про призначення Філімонова командиром.