СБУ підозрює працівницю стратегічного оборонного заводу в Запоріжжі в коригуванні російських ударів

Серед пріоритетних цілей були системи ППО, пункти дислокації сил оборони й підприємства оборонно-промислового комплексу, зазначила спецслужба
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Контррозвідники Служби безпеки України в Запоріжжі затримали чоловіка й жінку, яких підозрюють у допомозі росіянам готувати повітряні удари по об’єктах військової та критичної інфраструктури регіону. Про це 17 вересня в Telegram повідомила пресслужба СБУ.

Серед імовірних шпигунів – співробітниця стратегічного оборонного заводу Запоріжжя. Українська спецслужба підозрює її в передаванні ворогу інформації про розташування цехів, де виробляють військову продукцію, а також у звітуванні про ракетні ураження підприємства, на якому вона працювала.

Іншого ймовірного агента російської військової розвідки СБУ затримала на гарячому, коли він шпигував за підрозділами ЗСУ, які базуються в Запоріжжі. Для збирання даних фігурант міг не лише обходити місто, а й "втемну" випитувати потрібну йому інформацію під час побутових розмов зі знайомими, стверджує слідство.

"Серед пріоритетних цілей ворога були системи ППО, пункти дислокації сил оборони й підприємства оборонно-промислового комплексу. Також окупантів цікавили маршрути переправлення української зброї та боєприпасів на передову", – ідеться в повідомленні.

Слідчі повідомили затриманих про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України) та в несанкціонованому поширенні інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ (ч. 3 ст. 114-2 ККУ).

Підозрювані перебувають під вартою без права внесення застави. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року російські окупаційні війська захопили частину території Запорізької області. Обласний центр їм захопити не вдалося.

Окупанти регулярно обстрілюють підконтрольні Україні населені пункти Запорізької області, зокрема ракетами. Щодня в регіоні фіксують кілька сотень російських обстрілів.