СБУ повідомила про підозру російського генерала, який командував розгоном мирних протестів під час окупації Херсонської області

Спиридонов, за даними СБУ, причетний до масових репресій проти цивільних під час окупації Херсонської області
Фото: uralfo.gov.ru

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру генерала Росгвардії, який, за даними спецслужби, командував розгоном мирних протестів під час окупації Херсонської області. Про це поінформували у пресцентрі СБУ.

Ідеться про генерал-лейтенанта Володимира Спиридонова – командувача Уральського округу військ Росгвардії.

"На початку повномасштабної війни посадовець брав участь у захопленні Херсона і спробах придушення руху опору в регіоні... Для цього він задіяв чотири тактичні групи, загін спецпризначення та оперативний підрозділ Південного округу військ Росгвардії, де на той час він був заступником командувача", – розповіли у СБУ. 

У спецслужбі зазначили, що під час розгону мирних протестів у центрі Херсона й інших захоплених районах регіону окупанти ув’язнили до російських тюрем кілька сотень учасників зібрань, там людей катували.  

За інформацією Служби безпеки, напередодні звільнення правобережжя Херсонської області Спиридонов організував переправлення підлеглих підрозділів Росгвардії на лівобережну частину області, а сам утік до РФ, де згодом дістав підвищення на посаді.

Слідчі СБУ заочно повідомили Спиридонова про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни за попередньою змовою групою осіб).

"Наразі тривають комплексні заходи, щоб знайти і покарати російського воєнного злочинця", – додали у повідомленні.

Контекст:

У лютому – березні 2022 року окупанти захопили Херсон і практично всю Херсонську область.

Після масового вторгнення РФ в Україну в низці населених пунктів Херсонської області провели проукраїнські мітинги, зокрема у Херсоні, Каховці, Генічеську та Новій Каховці.

4 березня жителі Херсона не прийняли "гуманітарної допомоги" від Росії, вони вийшли на площу з українськими прапорами. Місто щоденними акціями протесту доводило свою проукраїнську позицію.

9 березня російські окупанти через спротив жителів Херсона ввели в регіон підрозділи Росгвардії, які затримували протестувальників.

У листопаді 2022 року сили оборони України звільнили від російських окупантів правобережну частину Херсонської області разом з обласним центром.

Після звільнення на територіях, які були в окупації, виявляли місця масових поховань убитих окупантами людей, а також катівні й місця незаконного тримання місцевих жителів. Міжнародна група юристів Mobile Justice Team заявила 2 березня 2023 року, що катівні на захоплених територіях України були частиною масштабного плану Росії.