СБУ заявила про викриття в Україні агентурної мережі РФ, серед підозрюваних – ексохоронці Януковича й чинний нацгвардієць

Нацгвардійця затримали в Києві, інших фігурантів заочно повідомили про підозри
Фото: Офіс Генерального прокурора / Telegram

Співробітники Служби безпеки України викрили агентурну мережу ФСБ РФ, яка збирала конфіденційну інформацію про українські спецслужби, правоохоронні органи, високопосадовців і громадських діячів. Серед підозрюваних – двоє колишніх охоронців експрезидента Віктора Януковича й чинний військовослужбовець Національної гвардії України, його затримали в Києві. Про це 14 серпня в Telegram повідомила СБУ.

Головним агентом (резидентом) осередку українська спецслужба вважає колишнього керівника підрозділу Управління державної охорони України, 48-річного Дмитра Іванцова, який супроводжував Януковича під час його втечі до країни-агресора РФ. Іванцов також був співробітником Центру спеціальних операцій "А" СБУ, уточнили в Офісі генерального прокурора.

Російські розвідники завербували його ще до 2012 року, ідеться в матеріалах справи. Після окупації Криму Іванцов набув російського громадянства, долучився до Федеральної служби охорони окупантів і далі працював на ФСБ.

До цього він, імовірно, залучив колишнього віцекерівника охорони Януковича Романа Лапу, який теж залишився у Криму і працює в Севастополі.

Окрім того, до агентурної мережі, ймовірно, входив і 46-річний киянин, чинний військовослужбовець Нацгвардії, стверджують у СБУ. Свого часу він був водієм Іванцова, коли той служив в УДО України.

"Підозрюваний передавав окупантам різнопланову інформацію стосовно громадських активістів та інших громадян України, які потрапили в поле зору російської спецслужби, з подальшою їх перевіркою через обліки Міністерства внутрішніх справ України й різноманітні бази даних", – пояснили в ОГП.

Одержані дані він міг у майбутньому передавати Іванцову через канали агентурного зв'язку.

Нацгвардійця затримали в Києві, слідчі повідомили його про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111). Фігуранту загрожує до 15 років тюрми.

Двох інших фігурантів повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб, заочно.