СБУ заявила про затримання підозрюваної в допомозі російським окупантам прорватися у Нью-Йорк

Зв'язок із розвідкою РФ жінка могла дистанційно підтримувати через матір свого чоловіка, яка живе в Росії
Фото: EPA (архів)

Співробітники Служби безпеки України затримали в Донецькій області ймовірну інформаторку країни-агресора РФ, її підозрюють у допомозі окупаційним військам прорватися у Нью-Йорк. Про це 22 серпня в Telegram повідомила пресслужба СБУ.

Зв'язок із розвідкою РФ жінка, ймовірно, дистанційно підтримувала через матір свого чоловіка, яка живе в Росії та перебуває в полі зору спецслужби країни-агресора, зазначили в СБУ.

"У зоні особливої уваги ворога були бойові позиції важкої артилерії ЗСУ, яка тримає під вогневим контролем штурмові групи окупантів, що намагаються захопити селище Нью-Йорк", – ідеться в повідомленні.

Крім того, фігурантка могла "полювати" на координати штабів, опорних пунктів і маршрути руху українських оборонців населеного пункту.

Такі дані, за інформацією СБУ, окупанти потребували для підготовки нових наступальних операцій, спрямованих на захоплення селища, де зараз тривають важкі бої.

Місцева жителька, вочевидь, регулярно обходила фронтову місцевість, приховано фіксувала локації сил оборони, під час побутових бесід у знайомих випитувала потрібну їй інформацію – усе це узагальнювала, надиктовувала в голосових повідомленнях і надсилала "зв’язковій" у Росію.

Співробітники української спецслужби затримали жінку під час її евакуації із селища у прифронтовий район.

Слідчі СБУ повідомили її про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ).

Зараз фігурантка під вартою, їй загрожує до восьми років тюрми.

Контекст:

22 червня 2024 року в Генштабі ЗСУ поінформували про напружену ситуацію біля Торецька, а 3 липня зазначили, що окупанти значно активізувалися на торецькому напрямку.

Російське видання "Медуза" і "Українська правда" писали, що наприкінці червня російська армія розпочала наступ на торецькому напрямку.

Telegram-канал DeepState поінформував 4 липня, що йому надійшло дуже багато повідомлень від українських військових про "критичний і невтішний стан справ у районі Торецька".

6 серпня Генштаб ЗСУ повідомив, що минулої доби російські війська 26 разів атакували українські позиції на торецькому напрямку неподалік населених пунктів Північне, Торецьк і Нью-Йорк.

Керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко 6 серпня спростував російські заяви про повне захоплення селища.