СБУ затримала підозрюваного в коригуванні ракетного удару по Одесі в березні, коли загинула 21 людина

Фігуранту загрожує довічне ув'язнення
Фото: Служба безпеки України / Telegram

В Одесі затримано місцевого жителя, якого підозрюють у допомозі російським окупантам під час ракетного удару по місту 15 березня. Про це 23 серпня повідомила Служба безпеки України.

За даними слідства, чоловік, який працював рієлтором, шпигував за силами оборони й коригував повітряні удари по місту.

15 березня цього року він "звітував" контакту в російських спецслужбах щодо наслідків подвійного удару балістичними ракетами "Іскандер-М" по цивільній інфраструктурі, розповіли в СБУ. Коли на місці першого прильоту поліція, рятувальники й медики розпочали розбирати завали, РФ ударила по них другою ракетою.

"Одразу після цього на місце події прибув агент ФСБ, який провів там дорозвідку й передав окупантам інформацію про уражені об'єкти й орієнтовну кількість загиблих і поранених", – ідеться в повідомленні.

Фігуранта затримали під час збирання нових розвідданих для окупантів. Також спецслужби зафіксували його фейкові коментарі в YouTube, де він поширював брехню про українських захисників і виправдовував воєнні злочини росіян. Під час обшуку в нього виявили телефони й комп'ютери з доказами роботи на РФ.

Підозру повідомили за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками); ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Суд відправив його під арешт, одеситу загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Контекст:

В Одесі 15 березня пролунало дві серії вибухів, у місті було оголошено повітряну тривогу.

Сили оборони півдня України поінформували в Telegram, що російські окупанти вдарили по об'єктах цивільної інфраструктури в Одесі ракетами "Іскандер-М", випустивши їх з тимчасово окупованого Криму, виникла пожежа. Унаслідок повітряної атаки в місті було зруйновано триповерхову будівлю рекреаційного об'єкта, пошкоджено не менше ніж 10 приватних будинків, станцію техобслуговування, газогін низького тиску, автомобілі швидкої допомоги й пожежно-рятувальні автомобілі, додали українські військові.

Унаслідок удару 21 особа загинула й 75 постраждали.

В ОВА уточнювали, що внаслідок повторного удару загинули фельдшер і співробітник ДСНС, які приїхали на місце першого прильоту. Мер міста Геннадій Труханов повідомив, що внаслідок російської ракетної атаки загинув його колишній перший заступник Сергій Тетюхін, який восени 2023 року мобілізувався до ЗСУ. Ще однією жертвою удару став командир батальйону спецпризначення Нацполіції України "Цунамі" Олександр Гостіщев.