"Шкода, що не можемо бити по Кремлю". Зеленський пожартував на форумі в Італії

Україна ніколи не завдавала ударів по цивільній інфраструктурі РФ, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Україна не зможе атакувати Кремль західною зброєю в разі дозволу на удари вглиб країни-агресора Росії. Про це 6 вересня в Італії під час сесії 50-го міжнародного форуму "Амброзетті" заявив глава Української держави Володимир Зеленський.

Відеозапис опубліковано у Facebook ОП.

"Коли ми говоримо про те, що Італія чи хтось інший боїться того, що ми будемо бити по Кремлю, мені шкода, що ми не можемо цього зробити, – пожартував Зеленський. – Тому що ці засоби далекобійного ураження, які ви маєте або мають ваші партнери, – це приблизно 200 км".

Він наголосив, що питання далекобійності дійсно є серйозним, оскільки країна-агресор Росія щомісяця використовує понад 4 тис. авіабомб на сході України, і "ключа до вирішення цієї проблеми немає".

Водночас російська авіація, яка запускає бомби, розташована на аеродромах за 100–150–300 км від кордону України, розповів Зеленський.

"Що ми хочемо? Як використати ці засоби дальнього ураження проти військових аеродромів? Використати це озброєння, яке може спрацювати на 100 км і 300 км. Немає жодних інших ідей. [...] Ми не цілимося по цивільних... Ми ніколи не били по їхній цивільній інфраструктурі", – вказав президент.

Контекст:

Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на котрих стоять військові літаки, які застосовує країна-агресор РФ для атак коригованими авіабомбами.

За словами Зеленського, питання ударів далекобійною західною зброєю по території Росії залежить від США, Великобританії, Франції й Німеччини, оскільки вони мають "відповідні інструменти, які можна задіяти". Але потрібен не лише дозвіл, а потрібно й отримати далекобійну зброю, додав президент 2 вересня.