Стефанчук закликав Майка Джонсона посприяти зняттю заборони для України на удари вглиб РФ

Стефанчук зустрівся із Джонсоном в Італії
Фото: Ruslan Stefanchuk / Facebook

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив у Facebook 5 вересня, що під час візиту до Італії провів зустріч зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном.

За словами Стефанчука, під час зустрічі вони із Джонсоном зосередилися на безпековій ситуації в Україні.

"Розказав про останні терористичні атаки, до яких вдалася Росія. Наголосив, що критично важливо зняти всі обмеження на використання американського озброєння й отримати згоду партнерів на використання наданої нам зброї без жодних умов і обмежень, – написав спікер парламенту. – Україна не має захищатися зі зв'язаними руками, ми повинні отримати можливість завдавати ударів по військових об'єктах РФ. Закликав Майка Джонсона сприяти підтримці цього питання".

Стефанчук додав, що також окреслив спікеру нижньої палати Конгресу США список найнеобхідніших оборонних потреб сил безпеки й оборони України, серед яких – системи ППО й винищувачі F-16.

"Окрема увага – питанню посилення санкцій проти Росії. Також велику увагу приділили ситуації в енергетичній сфері, з огляду на атаки РФ по критичній інфраструктурі України", – резюмував голова Ради.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський неодноразово зазначав, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на яких розміщені військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак керованими авіабомбами.

23 серпня радник Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джон Кірбі повідомляв, що США продовжують переговори з Україною щодо ймовірного зняття обмежень на далекобійні удари по Росії.

30 серпня Україна передала США список цілей у Росії для ударів ATACMS, повідомляли в Міноборони.