Сирський розкрив співвідношення застосування снарядів на передовій – ситуація покращується

У ЗСУ розповіли про співвідношення кількості боєприпасів на фронті
Фото: EPA

Співвідношення у використанні артилерійських снарядів між силами оборони України і збройними силами РФ становить один до трьох. Таку статистику навів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад, яке показали в ефірі телемарафону. Трансляцію зокрема вів канал "1+1"

"Противник підтримує високу інтенсивність артилерійських обстрілів позицій наших військ на сході й півдні України. Наразі в середньому кожного дня він витрачає до 45 тис. боєприпасів", – розповів Сирський.

Сили оборони України, згідно з опублікованим в ефірі слайдом, щодня застосовують приблизно 15 тис. снарядів. Отже, зараз російські окупанти використовують утричі більше боєприпасів, ніж українська армія.

Ще кілька місяців тому співвідношення використання снарядів на передовій становило один до семи на користь окупантів: у січні – травні 2024 року вони використовували 70 тис. боєприпасів щодня, а сили оборони України – 10 тис. До цього, у жовтні – грудні 2023 року, співвідношення було також один до трьох (окупанти використовували 30 тис., а українські військові – 10 тис.).

Скріншот: Гроші / YouTube

Контекст:

На початку цього року міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що дефіцит боєприпасів та снарядний голод – це надзвичайно актуальна проблема для української армії. Він сказав, що на деяких ділянках фронту російські окупанти випускають у 5–10 разів більше артилерійських снарядів, ніж українські військові.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що для того, щоб "відтіснити росіян", співвідношення боєприпасів має становити "один до півтора – один до трьох".

У травні він повідомив, що українські військові вперше з початку війни не мають дефіциту артилерійських снарядів. Але 20 серпня видання Financial Times написало, що українські військові вперше з весни, коли США схвалили додаткову допомогу Україні, стали відчувати брак снарядів.

У липні Reuters випустило розслідування, у якому вказало, що, незважаючи на постачання Заходу, Україна, як і раніше, відчуває дефіцит снарядів, особливо калібру 155 мм. Агентство зазначило, що причиною кризи зі снарядами стали рішення та прорахунки США та їхніх союзників по НАТО, допущені ще до повномасштабного вторгнення РФ в Україну у 2022 році. Скільки 155-мм снарядів у резерві США, засекречено. Але відомо, що зараз США можуть випускати лише 36 тис. таких снарядів на місяць, але планують вийти на 100 тис. до кінця 2025 року.