Сирський спростував слова Путіна про оточення українських військових у Курській області

Головнокомандувач ЗСУ наголосив, що слова Путіна не відповідають дійсності
Фото: СИРСЬКИЙ / Telegram

Заява нелегітимного президента країни-агресора Росії Володимира Путіна щодо оточення українських військ у Курській області не відповідає дійсності. Про це написав головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський у Telegram.

"Це відверта дезінформація, яка не відображає реальну ситуацію. Українські війська продовжують активні дії на курському напрямку, третій місяць поспіль знищуючи бойовий потенціал ворога. Попри шалений тиск противника на цьому напрямку, окупанти зазнають відчутних втрат в особовому складі й військовій техніці", – зазначив Сирський.

Путін заявив 24 жовтня на саміті БРІКС у Казані, що збройні сили РФ нібито рухаються вперед по всіх ділянках лінії зіткнення. За його словами, у Курській області нібито оточено приблизно 2 тис. українських військових, його цитує пропагандистське агентство ТАСС.

Контекст:

Із 6 серпня ЗСУ ведуть наступальну операцію на території Курської області РФ. За даними президента України Володимира Зеленського, на цей напрямок РФ перекинула 60 тис. військових, яких, зокрема, забрала із фронту в Україні.

Більше ніж за місяць після початку операції РФ розпочала контрнаступ. Зеленський 12 вересня сказав, що український план передбачав це. Тоді в Пентагоні російський контрнаступ оцінювали як "незначний"10 жовтня, за даними російських "воєнкорів" і українських воєнних аналітиків, зокрема проєкту DeepState, який співпрацює з Міноборони України, росіяни розпочали новий контрнаступ у Курській області й зуміли зайняти кілька населених пунктів. 12 жовтня Зеленський підтвердив, що росіяни спробували відтіснити українську армію в Курській області. 20 жовтня Сирський повідомив, що ситуація у Курській області залишається під контролем української сторони

За оцінками американських високопосадовців, Україна зможе утримувати територію в Курській області протягом іще кількох місяців або навіть довше, повідомило Bloomberg 10 жовтня. У США вважають, що поки росіяни здійснювали обмежені контратаки в регіоні, вони, як і раніше, зосереджені на наступі на сході України.