Перші підрозділи військових із КНДР уже в Курській області – ГУР

Військових із КНДР помітили в Курській області РФ
Фото: EPA (архів)

Перші військові з КНДР уже прибули на фронт. Їхню появу вперше зафіксували 23 жовтня в Курській області РФ. Про це 24 жовтня в Telegram повідомило Головне управління розвідки Міноборони України.

За даними розвідки, з Північної Кореї до Росії скерували приблизно 12 тис. військових, серед них 500 офіцерів, зокрема три генерали.

Північнокорейських військових готують на п'яти військових полігонах на сході Росії, ідеться в повідомленні.

Відповідальним за контроль вишколу й адаптацію військ КНДР призначили заступника міністра оборони РФ Юнус-Бека Євкурова.

Північнокорейців комплектують амуніцією, постіллю, зимовим одягом, взуттям і засобами гігієни. Зокрема, кожному бійцю з КНДР, відповідно до встановлених норм, щомісячно виділяють 50 м туалетного паперу і 300 г мила. 

Українська розвідка зазначає, що Росія покладає великі надії на участь військових із КНДР у війні проти України.

Контекст:

Перші повідомлення про залучення військ КНДР до участі у війні на боці країни-агресора з'явилися на початку жовтня. Пізніше цю інформацію підтвердили представники української й південнокорейської розвідок. 14 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ. 

ЗМІ писали, що військові інженери з КНДР уже допомагають РФ завдавати по Україні ударів балістичними ракетами. Окрім того, у ГУР МО повідомляли, що ще 11 тис. північнокорейських військових проходять підготовку на Далекому Сході в РФ і вони будуть готові воювати в Україні вже 1 листопада. За даними Зеленського, північнокорейців у російській армії може бути "до двох бригад".

У Кремлі 21 жовтня не підтвердили й не спростували перекидання північнокорейських військових на полігони в РФ. У МЗС Китаю ухиляються від коментарів на цю тему. 

Представник КНДР в ООН 22 жовтня назвав "стереотипними чутками" ці повідомлення, але Пентагон наступного дня заявив, що є докази присутності північнокорейських військ у РФ.