США офіційно оголосили про завершення своєї військової місії в Іраку

Згортання військової кампанії має відбутися впродовж наступних 12 місяців
Фото: EPA (архів)

США офіційно оголосили про завершення своєї військової місії з боротьби з терористичним угрупованням "Ісламська держава" в Іраку. Про це йдеться у спільній заяві США та Іраку, яку оприлюднили 27 вересня на сайті Держдепу Штатів.

Зазначено, що згортання військової кампанії має відбутися протягом наступних 12 місяців і закінчитися не пізніше ніж у вересні 2025 року.

Також сторони зобов'язалися здійснити перехід до двостороннього партнерства у сфері безпеки для підтримки іракських сил і збереження тиску на ІДІЛ.

У заяві наголосили, що Міжнародна коаліція й далі "докладатиме всіх зусиль, щоб загроза з боку цієї терористичної організації не повернулася в жодному разі", а військова місія коаліції, яка діє в Сирії, продовжить роботу до 2026 року.

"Цей історичний перехід знаменує собою 10-річчя з моменту формування військової місії коаліції в Іраку, й Ірак і далі взаємодіє зі Сполученими Штатами та іншими членами коаліції з метою встановлення двосторонніх відносин у сфері безпеки, де це потрібно", – ідеться в заяві.

Контекст:

США вторглися в Ірак 2003 року, скинули диктатора Саддама Хусейна, а потім пішли із країни 2011 року, але повернулися 2014 року на чолі коаліції з боротьби з "Ісламською державою". Зараз там перебуває приблизно 2,5 тис. американських військовослужбовців, ще 900 базуються в сусідній Сирії. Наприкінці 2017 року ІД втратила позиції в Іраку, а 2019 року – у Сирії.