США ретельно вивчають український план перемоги, зокрема "додаткові дії" – Блінкен

Блінкен заявив, що Байден "відданий успіху України"
Фото: EPA

Державний секретар США Ентоні Блінкен на пресконференції у Нью-Йорку підтвердив відданість адміністрації Байдена "успіху України" у протистоянні російській агресії. Про це пише "Голос Америки" 28 вересня.

"Ми зробили важливі кроки, щоб підтримати народ України, який і далі захищається від російської агресії, що триває, і надалі відстоює свій суверенітет і незалежність, своє право вирішувати власне майбутнє", – сказав Блінкен. Він нагадав про нещодавній пакет допомоги вартістю понад $8 млрд і додав, що цих грошей має вистачити до завершення каденції нинішньої адміністрації.

За словами держсекретаря, адміністрація Байдена вивчає план перемоги, який президент України Володимир Зеленський презентував під час зустрічі з президентом США в Білому домі у Вашингтоні.

Відповідаючи на запитання про те, чи отримав Київ або отримає в майбутньому дозвіл на використання західної зброї для завдання ударів по військових об'єктах углиб країни-агресора Росії, Блінкен відповів, що адміністрація і партнери України за потреби розглядають "додаткові дії", щоб допомогти українцям досягти перемоги.

За словами Блінкена,  Байден "дуже чітко заявив, що він відданий успіху України".

"Він також прагне переконатися, що вони мають те, що їм [українцям] потрібно для ефективного захисту. Я говорив це багато разів і скажу знову: кожен крок на цьому шляху ми пристосовували та адаптували до потреб, і я переконаний, що ми й далі це будемо робити", – додав держсекретар США.

Контекст:

Під час візиту у США президент України Володимир Зеленський провів зустрічі з президентом і віцепрезиденткою США Джо Байденом та Камалою Гарріс, презентувавши їм план перемоги. Також Зеленський презентував його сенаторам США.

Зеленський і кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп зустрілися у Нью-Йорку у Trump Tower 27 вересня. Зеленський сказав, що, як він вважає, у нього із Трампом спільна думка, що війна в Україні має припинитися, а нелегітимний російський президент Володимир Путін не переможе.