Україна і Захід мають "терміново змінити курс" задля перемоги у війні – The Economist

Якщо Зеленський і далі ігноруватиме реальність, він відштовхне союзників і ще більше роз'єднає українське суспільство, вважають автори матеріалу
Фото: EPA

Якщо Україна та її західні союзники хочуть перемогти у війні, яку розв'язала країна-агресор РФ, їм потрібно "терміново змінити курс". Таку думку висловили журналісти The Economist у матеріалі, який опублікували 26 вересня.

У журналі йдеться про те, що президент України Володимир Зеленський привіз на зустріч із президентом США Джо Байденом план перемоги, який, за прогнозами, містить новий заклик про надання зброї і грошей. Але, як пише видання, Україна насправді потребує "термінової зміни курсу".

Про послаблення сил України, за даними The Economist, свідчать російський наступ на сході України, зокрема, ситуація довкола Покровська Донецької області, руйнування значної частини української енергосистеми, а також розрив між бажанням українців повної перемоги і реальною готовністю й можливістю за неї боротися.

Окрім того, як пише журнал, за кордоном втомилися від війни. Крайні праві в Німеччині і Франції підтримку України вважають "марною тратою грошей". Кандидат у президенти США Дональд Трамп у випадку перемоги на виборах здатний на все, однак наразі його слова, як пишуть журналісти, свідчать про те, що він хоче продати Україну нелегітимному президентові РФ Володимиру Путіну.

Якщо Зеленський і далі ігноруватиме реальність і наполягатиме на тому, що українська армія може повернути всі землі, які Росія загарбала з 2014 року, він відштовхне прибічників України і ще більше роз'єднає українське суспільство.

Єдиною надією на збереження підтримки Америки і Європи, а також об'єднання українців автори матеріалу вважають новий підхід, який починається з того, що лідери чесно заявляють, що означає "перемога".

Журнал зазначає, нібито Путін напав на Україну, щоб перешкодити їй стати "успішною, орієнтованою на Захід демократією". У журналі стверджують, на думку партнерів, Зеленський має переконати народ, що це і є ціллю війни.

Видання пише, що Зеленський має "прийняти похмуру правду", що в нього "немає ані людей, ані зброї" для того, щоб вигнати Росію з усієї України, "включно з Кримом".

Після цього, як зазначили автори статті, "західним лідерам потрібно зробити його головну мету війни досяжною, забезпечивши Україні військовий потенціал і гарантії безпеки, яких вона потребує".

Єдиним способом закінчити війну в матеріалі називають позбавлення Росії будь-якої перспективи подальшого просування на полі бою і демонстрацію, що подальші великі наступи Москви будуть марними. Для цього потрібні великі постачання зброї, яку просить Зеленський, зокрема, ракети великої дальності, які можуть уражати військові цілі в глибині Росії, а також засоби ППО для захисту української інфраструктури. Особливо важливо, що країні також необхідно виробляти власну зброю, пише The Economist.

Другим способом зміцнити оборону України автори назвали запрошення України до НАТО "вже зараз".

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. У червні 2024 року у Швейцарії відбувся перший саміт миру, на ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, викрадених Росією. Москву на цей саміт не запрошували. Присутність РФ на другому саміті миру свідчитиме про те, що вона вирішила закінчити війну, вважає Зеленський.

Після саміту Зеленський заявив про потребу підготувати план завершення війни, дедлайн, за словами президента, – до кінця листопада. 27 серпня він повідомив, що готовий план містить чотири основні пункти й іще один, "який потрібен після війни". За словами Зеленського, одним з етапів завершення війни є Курська операція сил оборони України.

Про завершення підготовки плану перемоги президент оголосив 18 вересня. За словами постійної представниці США при ООН Лінди Томас-Грінфілд, Вашингтон ознайомився із цим планом і вважає, що він може спрацювати.