Зеленський нібито розглядає можливість виборів наступного року – The Economist

Рейтинг Зеленського сьогодні – 45% – Національний демократичний інститут США
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський може планувати проведення виборів глави держави 2025 року. Про це 26 вересня пише The Economist із посиланням на українських політиків.

Зокрема, про те, що підготовка до виборів стартувала, заявила глава "Батьківщини" Юлія Тимошенко. За її словами, "політичний процес однозначно розпочався".

The Economist наводить дані американського Національного демократичного інституту, згідно з якими довіра українців до Зеленського знизилася з 80% у травні 2023 року до 45% у 2024-му. Журналісти стверджують, що чинний президент хоче виборів, щоб "зміцнити свою владу".

Депутат Верховної Ради від "Голосу" Ярослав Железняк 14 вересня написав у Telegram, що у проєкті бюджету на 2025 рік, запропонованому урядом, видатків на Центральну виборчу комісію не збільшено порівняно з поточним роком.

Контекст:

Чергові президентські вибори в Україні мали відбутися навесні 2024 року. Про дату проведення парламентських виборів до повномасштабного вторгнення Росії точилися дискусії. Через те, що модель розраховування дати виборів, згідно з Конституцією, не передбачає можливості позачергових перевиборів улітку, як це сталося 2019 року, наступні вибори могли б відбутися в жовтні 2023-го або жовтні 2024 року, пояснював експерт Центру політико-правових реформ Олександр Марусяк у блозі на LB.ua.

У ст. 19 закону України про правовий режим воєнного стану йдеться, що в умовах воєнного стану (цей режим в Україні діє із 24 лютого 2022 року) заборонено проводити президентські й парламентські вибори.

Про те, що вибори президента мали відбутися 2024 року, попри російське вторгнення, заявляв 23 серпня минулого року в Києві сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем.

Зеленський у відповідь заявив в інтерв'ю, опублікованому 27 серпня, що для проведення виборів у країні 2024 року треба швидко внести зміни до законодавства (у Виборчий кодекс), також Україні потрібні 5 млрд грн на вибори. Окрім того, глава держави запропонував скерувати на передову спостерігачів, щоб військові змогли проголосувати, й організувати виборчий процес за кордоном, де перебувають мільйони українців, які покинули країну через війну.

"Я не хочу, щоб до влади було ставлення, що "вони тримаються". Я ні за що не тримаюся. Я хотів би провести вибори, чесно. Мені подобається це зробити, коли там потрібно – упродовж року", – зазначив Зеленський.

За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, опублікованими 30 жовтня 2023 року, більшість українців проти проведення виборів під час війни. 81% громадян вважає, що вибори варто проводити після завершення воєнних дій, на думку 16% опитаних, вибори треба було б проводити у строки, визначені Конституцією: парламентські – у жовтні 2023-го, а президентські – у березні 2024 року. Ще 3% респондентів було важко відповісти.